Бизнесменът Георги Гергов кандидат за кмет на Пловдив?

Бизнесменът Георги Гергов кандидат за кмет на Пловдив?

Бизнесменът Георги Гергов може би ще се кандидатира за кмет на Пловдив, издигнат от инициативен комитет, съобщи в четвъртък пловдивското електронно издание “Пловдив онлайн”. Самият Гергов не е потвърдил, нито е отрекъл това. Бизнесменът бе потърсен и от Mediapool, но телефонът му бе изключен.

Идеята е Гергов да потърси подкрепата на десните партии в Пловдив, ако сегашният кмет на града д-р Иван Чомаков откаже да се включи в кметската надпревара за трети път. Гергов и Чомаков са близки и огромната част от бизнеспроектите на едрия предприемач в рамките на Пловдив са осъществени с активното съдействие на кмета. От друга страна отказването на Чомаков пък ще остави СДС в града без достатъчно избираем кандидат, на което разчита Гергов, за да го припознаят като десен.

Самият Иван Чомаков още не е казал последната си дума, но от централата на СДС в София предположиха в четвъртък, че той най-вероятно ще се кандидатира за нов мандат.

Името на 50-годишният бизнесмен Георги Гергов нашумя през последните 2-3 години с крупни бизнеспроекти и с показната му близост с първите мъже на държавата – президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и особено с вътрешния министър Румен Петков. Те са му чести гости, въпреки че след като друг близък до президента бизнесмен- Манол Велев – бе прострелян, Първанов и Станишев са “охладили” показната близост с Гергов, говорят в Пловдив.

Гергов е собственик на туристическия комплекс “Слънчев ден” в курорта “Св. Константин и Елена”, където често почиват хора от властта, той купи и софийския ЦУМ, “нае” изгодно 25 възрожденски къщи в Стария Пловдив, които реставрира и поддържа срещу получаването на паркинга пред панаирното градче.

Най-големият му удар е влизането с дял от 12% в най-печелившото пловдивско дружество “Международен панаир - Пловдив" АД и избирането му за изпълнителен директор на дружеството. Останалият дял до 49% в панаира се държи от общината в Пловдив, а 51% има държавата. Въпреки това частникът Гергов е начело на дружеството, а самото му влизане в панаира стана с активното съдействие на кмета Иван Чомаков, който умело преодоля съпротивата на голяма част от общинския съвет.

Гергов разви публично планове за бъдещето на панаира, които изискват много инвестиции. Той се зарече да намери 100-120 млн. лв. кредити от банки, като дори допусна, че ще ипотекира панаира, който му бе “подарен” от държавата и общината. Според последни слухове такъв кредит му бил почти обещан от Централната кооперативна банка, притежание на групировката ТИМ.

Гергов е и особено активен в туристическия бизнес, където непрекъснато генерира идеи за сдружения и обединения. Той има и непрекъснати медийни изяви в централния печат, както и широко отразявани дарителски акции.

Кандидатирането на бизнесмена може сериозно да разбърка плановете на политическите играчи в Пловдив на местните избори. ГЕРБ подкрепи издигнатата от ВМРО кандидатура на Славчо Атанасов. След партията на Бойко Борисов подкрепа за Атанасов даде и ДСБ, която традиционно има влияние в Пловдив, но и дълбоки разногласия със СДС в града. БСП още не е казала кой ще е кандидатът ѝ. Сочи се депутатът Захари Георгиев, който и друг път се е пробвал безуспешно за кметското място.

Според „Пловдив онлайн” има и друг момент, който да оказва влияние на идеята за евентуалното кандидатиране на Гергов за кмет. Кандидатът на ГЕРБ и на ВМРО Славчо Атанасов се оценява като с много сериозни шансове, което, както твърди изданието, не допада на олигархическото пропрезидентско лоби, защото Славчо Атанасов и ВМРО могат да излязат в един момент от контрола им.

Президентското лоби, зад което стои голяма част от едрия капитал в България, е изразило съмнения във възможността да продължи да контролира местната власт при висок процент изборна победа на Славчо Атанасов още на първия тур, твърди изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?