Бизнесменът Георги Гергов се отказа от надпреварата за Пловдив

Бизнесменът Георги Гергов се отказа от надпреварата за Пловдив

В емоционално обръщение до медиите бизнесменът Георги Гергов съобщи във вторник, че няма да се кандидатира за кмет на Пловдив. Гергов беше обещал, че до 12 септември ще каже дали ще се впусне в надпреварата за кметското място във втория по големина град в България и чия подкрепа ще търси.

„С желанието си да издигна кандидатурата си за стопанин на този град аз исках да представя на пловдивчани нов модел за управление. Исках да представя програмата на един човек, успял в бизнеса, изградил се в годините пред очите на всички  - в земеделието, в производството, в туризма, и мотивиран да работи за своя град. Исках да покажа, че успелият бизнесмен може да бъде успешен управленец на обществените интереси, и най-важното - да покажа, че партийният диктат може да бъде изключен от местната власт. Исках да дам енергията си, знания и опит на общината за нови проекти, за нови работни места, за благоустрояване, за чистота, ред и спокойствие”, се казва в обръщението на Гергов.

Той уверява, че може да управлява „и хора, и пари” и че залага на професионалисти.

Според Гергов, за да се откаже, са допринесли две неща, случили се между обявеното намерение преди близо месец и днешното решение. Първото е, развихрилата се, по думите му, компроматна война, която не разбирал, и политизирането на изборите, и втората – учредяването на Националната конфедерация на туристическата индустрия, с която той е ангажиран като съучредител и крупен туристически бос.

Гергов се опита да си осигури подкрепата на основните политически сили за своята кандидатура, но очевидно не я е получил. Миналата седмица той бе в София в централата на НДСВ, а преди това потърси и левицата.

Бизнесменът, който се ползва със силни политически връзки сред управляващата коалиция и в президентството, е известен и с близостта си със сегашния син кмет на Пловдив Иван Чомаков, който пък обяви, че няма да се кандидатира за трети мандат.

След оттеглянето на Гергов в Пловдив засега са известни три официално обявени номинации – на Славчо Атанасов, издигнат от ВМРО и подкрепен от ГЕРБ, Николай Караиванов – издигнат от СДС, и Захари Георгиев – кандидат на БСП. От НДСВ не са обявявали кого ще подкрепят или дали ще имат собствена номинация.    

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?