Бизнесменът и БСП-деятел Георги Гергов: Да освободим душите си и да помагаме за вярата

Георги Гергов

Информация на агенция "Фокус" от съботния ден ни напомни за едни добри времена отпреди двайсет-трийсет и кусур години, когато ръководни кадри на партията и държавата на различни равнища творяха разни добри дела за народа.

Времето обаче си е казало думата, и ако преди две-три десетилетия бе немислимо един до друг на градския площад да седят свещеници и членове на партията и бе немислимо членовете на партията да произнасят слова на смирени християни, днес това е нещо естествено. И не само е естествено, а е задържително добрият социалист да е добър християнин, както едно време бе задължително добрият комунист да е убеден атеист.

Ето какво се е случило в град Съединение, Пловдивско, надлежно съобщено от пресцентъра на областния съвет на БСП в Пловдив и добросъвестно предадено от "Фокус":

Днес, като гледам обновения храм, като гледам тези усмихнати хора, ми става леко на душата. Това е важно за мен. Аз съм човек, натоварен с много проблеми, и за мен дарението в името на вярата е едно освобождение на душата и зареждане. Това каза Георги Гергов, областен лидер на БСП в Пловдив, при освещаването на възстановения храм "Свети Атанасий” в гр. Съединение.

Храмът се оказа тесен да побере всички вярващи и жители на общината. Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай освети обновения и основно ремонтиран 173-годишен храм, където са погребани и свещениците, благословили знамето на Голямоконарската чета. Главните дарители са семейство Георги и Вили Гергови.

Храмът е укрепен отвътре и отвън, възстановена е цялата ограда, коментира кметът на община Съединение Георги Руменов. Благодарение на тяхната помощ старата, заплашена от рухване църква, сега е неузнаваема.

Вярата е тази, която ни е спасявала през годините, каза още Георги Гергов и благодари на кмета Георги Руменов, че го е поканил да участва във възстановяването на "Свети Атанасий”. Надявам се, че и другите църкви в община Съединение ще бъдат ремонтирани по този начин, за да придобият нормален вид. Тези, които имаме и можем, нека да помагаме, призова областният лидер на БСП.

Влизайки тук преди 4 години, нито аз, нито миряните се почувствахме като в рая. Усетихме духа на запустението в храма, изоставен откъм всякаква грижа, каза Пловдивският Митрополит пред събралото се множество. Той се обърна към областния лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов и му благодари за това, че е спасил "Свети Атанасий”.

След водосвета много жители на Съединение отидоха при Георги Гергов, за да му стиснат ръката. Заедно с него в Съединение бяха дошли зам.-председателят на Областния съвет на БСП и зам.-шеф на Общинския съвет на Пловдив Георги Търновалийски, председателят на групата на социалистите в Община Пловдив Николай Радев.

В двора на храма беше раздаден и курбан за здраве и благоденствие.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?