Бизнесменът и заместник на Цветанов: "Нищо в биографията му не ме притеснява"

"Бил съм му на гости в този прословут апартамент – не е нещо кой знае какво", казва Павел Вълнев

https://www.mediapool.bg/gal/93/orig_c072842298d1e0734f41a77bbe496e89.jpg
Снимка: БГНЕС

Бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов няма нищо притеснително в биографията си. Той твърди, че няма зависимост от ДПС или олигархични кръгове. Това заявява в интервю за ClubZ бизнесменът Павел Вълнев. Той от години има бизнес в САЩ и отскоро е заместник на Цветанов в новата му партия "Републиканци за България". Вълнев бе собственик на закритата преди години опозиционно настроена телевизия БиАйТи (BIT). Медията бе продадена през 2018 г., а след това престана да съществува.

"Нищо в биографията му не ме притеснява. Имахме разговор с него, питал съм го дали има някаква зависимост – от ДПС, от олигархични кръгове. Той категорично ми заяви, че няма никакви зависимости, нито притеснения. За мен това беше достатъчно, за да работим заедно. Ние с него се познаваме по-отдавна, но реално станахме приятелски семейства, след като аз вече бях продал телевизията. Бил съм му на гости в този прословут апартамент – не е нещо кой знае какво. Човекът има един апартамент и три дъщери. У нас всеки има апартамент. Очевидно е, че тази история е постановка за широка употреба и за унищоване на противник. От друга страна, Цветанов е един от най-подготвените български политици, който има подкрепа и в Европа, и в Америка. Това е много важно. Без такава подкрепа не можеш да се бориш със ситуацията, която е в държавата и да се стремиш да я подобриш", заявява Вълнев.

Цветанов се раздели с ГЕРБ именно заради новия си апартамент, купен от фирмата "Артекс". Скандалът "Апартаментгейт" доведе до още няколко оставки, сред които и тази на бившия правосъден министър и шеф на парламента Цецка Цачева. И прокуратурата, и КПКОНПИ не откриха данни за нарушения или престъпления при покупката на луксозните имоти.

Днес Цветанов е лидер на нова партия и твърди, че тя ще се превърне в незаобиколим фактор в следващия парламент. В интервюто Вълнев твърди, че крайната му цел възможност българите в чужбина да гласуват електронно. Бизнесменът разказва, че помага на българските училища в Чикаго, но отчита, че не се инвестира в културни центрове за сънародниците ни.

"Липсва ни "българското място". А не е толкова трудно в 7-8, нека да са 10 големи града в САЩ, да се инвестират по 2-3 милиона, колкото струва един културен център. Ето общо 30 милиона долара. За една държава, която уважава себе си, това са нищо пари. Говорим за приобщаването на голяма общност българи", твърди той.

И допълва:

"Крайната ми цел е електронното гласуване. Когато го има, етническите и патриотарските партии ще отпаднат, защото ще има висока активност. Така че няма да има купени избори, няма да може държавната машина да "играе" във вота. В момента избори се правят с 30 процента от населението. Това не е правилно"

Според него "кукловодите" на прехода си отиват по естествен път. Било време да се съборят и техните кукли.

Присъствието на Павел и Румен Вълневи в партията не е изненада, защото още преди години Цветанов демонстрираше близки отношения с тях при посещенията си в Чикаго, където двамата братя живеят. Освен това още през септември миналата година основният от Цветанов Център за евро-атлантическа сигурност бе настанен в бившия нюзрум на Би Ай Ти – телевизията, която Вълневи финансираха, но впоследствие продадоха, а след това предаванията ѝ бяха спрени и бе фалирана. Тогава медията се помещаваше в сграда, в която се намираше и колцентъра на братята. Сега на мястото на някогашното студио на Би Ай Ти е централата на "Републиканци за България".  

Споделяне

Още по темата

Още от България