Бизнесменът Киро Киров e освободен

Бизнесменът Киро Киров e освободен

Киро Киров е бил освободен от похитителите малко преди полунощ, потвърди МВР във вторник, а синът на държания деветнадесет дни в плен бизнесмен заяви, че баща му се намира в семейната им къща в столичния кв. Божурище.

Похитителите са оставили Киров в кв. "Горна Баня". Там той потропал на врата на къща и се обадил на сина си. Не са му рязани пръсти (такава практика бе въведена преди година при отвличането на бившия президент на "Литекс" Ангел Бончев – бел.ред.), каквито опасения имаше, намира се в относително добро физическо състояние, обобщи Иван Киров пред БНР. "Психическата травма вследствие похищението, последвано от цели 19 дни плен, обаче е голяма", добави той.

В събота вечерта Иван Киров плати 620 000 евро откуп за живота на баща си, който е официален дистрибутор на над 80 водещи фирми производители на тежки машини и инструменти.

Предаването на парите стана на автомагистрала "Тракия", но опитът на полицията да залови бандитите пропадна. В понеделник в специално обръщение към тях Иван Киров заяви, че е изпълнил всичките им условия и е действал сам, "без да има никакви контакти с МВР". На този етап той отклонява възможността да изнесе повече информация по случая като обеща да даде пресконференция заедно с баща си в понеделник.

Градският прокурор на София Николай Кокинов, който наскоро критикува работата на МВР по случая, заяви, че Киро Киров все още не е разпитан. Какво чакат разследващите остава неясно. Кокинов допълни, че все още не разполага с информация за здравословното състояние на Киров.

След около месец и половина – два ще е ясно какво ще се случи с разследването, допълни градският прокурор, като уточни, че в този срок, ако не бъде разкрит извършител или не бъдат събрани доказателства, то най-вероятно ще бъде прекратено.

Киро Киров (70 г.) бе отвлечен на 27 март, докато паркираше джипа си пред къщата, в която живее в Банкя. На десетия ден от изчезването му контролирано изтече информация, че е поискан откуп за живота му. След това, стреляйки на посоки, медиите тиражираха всевъзможни суми за живота на Киров, като се залагаше на седемцифрените.

До момента МВР показва пълна неспособност да се справи с отвличанията, хората, занимаващи се с този вид доходоносен "бизнес", показват висок професионализъм. Единственият заподозрян за участие в такива криминални деяния – Пламен Куцаров, почина в полицейски автомобил след разпит с детектор на лъжата.

Споделяне

Още по темата

Още от България