Бизнесменът Манол Велев прострелян в главата

Бизнесменът Манол Велев прострелян в главата

Ползващият се с отлични позиции във властта и председател на Българския съюз на частните предприемачи „Възраждане” Манол Велев (47 г.), бе прострелян на кръстовището на улиците „Мизия” и „Иван Асен” в столицата в сряда. Президентският съветник и съпруг на  председателя на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) и член на Висшия съвет на БСП Весела Лечева е получил куршум в главата и след операция за отстраняване оттока в черепната кухина, проведена в "Пирогов", е настанен в реанимация.

Простреляният е в тежко състояние, след като куршумът е бил изваден от главата му. Изстрелът е причинил раздробяването на костици, казаха лекарите и съобщиха, че близките на Велев са пожелали да не се дава информация за състоянието му.

Неуспешният опит за убийство е станал пред входа на кооперацията, в която се намира офиса на Велев. Позовавайки се на съседи, информационните агенции съобщиха, че той е ползвал офис на този адрес от 15 години, бил общителен и се движел без охрана.

При съставянето на правителството на тройната коалиция през 2005 г. когато въпросът бе кой ще стане министър-председател, след среща с ръководството на БСП, Велев заяви по адрес на Станишев, че  “победителят взима златния медал.” Малко по-късно Весела Лечева оглави ДАМС.

Велев е сред едрите спонсори на БСП, твърди се, че е подпомогнал и втория президентски мандат на Първанов. Той е член и на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ).

В председателствания от Велев съюз „Възраждане” в началото участваха бизнесменът  Васил Божков, социалистът-милионер и депутат Добромир Гущеров, главният редактор на вестник “Труд” Тошо Тошев, собственикът на Дарик радио Радосвет Радев, а вицепрезидентът на “Мултигруп” Стоян Денчев бе негов главен координатор. Те обаче се оттеглиха и създадоха през 2001 г. бизнес клуб "Възраждане". Покойните Емил Кюлев и Илия Павлов също притежаваха членски карти на “Възраждане”.

Нагло покушение от организираната престъпност

Министър-председателят Сергей Станишев определи стрелбата срещу Велев като „нахално покушение от страна на организираната престъпност”. „Без съмнение това е много неприятен инцидент, защото става дума за председател от национално представените работодателски организации", каза той.

Изглежда премиерът е оптимист, тъй като ще настоява  „МВР  да положи всички усилия максимално бързо да бъдат разкрити извършителите”.

„Доколкото знам, дейността на г-н Велев е изцяло законна”, каза Станишев и бодро обясни, че "не се касае за безсилие на държавата в борбата с организираната престъпност, тъй като статистиката показала, че през последните години подобни показни покушения са по-малко. Това по думите му е резултат от работата на МВР, което обаче трябва да положи още по-систематични усилия.

По време на стрелбата вътрешният министър Румен Петков бе на чай с протестиращите срещу заличаването на парк "Странджа" еколози. Той все още не е коментирал инцидента.

Видимо шокиран главният прокурор Борис Велчев напусна заседанието на Висшия съдебен съвет, заявявайки, че не може да коментира факти и обстоятелства, които не познава.

Следобед в Министеркия съвет се състоя среща на премиера Станишев с Румен Петков, с директора на Главна дирекция „Полиция” Валентин Петров и на столичната Румен Стоянов и заместник-директора на ГДБОП Валери Николов по повод покушението над Велев. Министър-председателят е бил информиран за обстоятелствата около инцидента и какви оперативно-следствени действия са предприети, както и за възможните към момента версии.

Депутатите от социалистическата партия в парламента изглеждаха разтревожени и отбягваха репортерските микрофони. Според депутата от ДСБ  Атанас Атанасов, опитът за покушение е резултат от работата на вътрешния министър. “Когато човек ходи с охрана, сигурно се страхува”, коментира народният представител от НДСВ  Васил Иванов, по-известен като Лучано. Той изтъкна 20-годишните си приятелски отношения с Велев и съпругата му, с която водеше медийна престрелка около приватизацията на зала "Универсиада”.

Империята

За първи път името на Манол Велев се появи в публичното пространство при приватизацията на „Черноморски солници”, а интересите му надхвърлят драстично светските и спортни събития.  Освен, че е президент на футболния клуб „Вихрен” (Горубляне), той има инвестиции в хазарта, туризма, транспорта, недвижимите имоти, търговията, медиите, съдружник е в "Търговски център - Илиянци 2002" ООД. 

Неофициална информация сочи, че Велев има участие в създаването на силовата структура в от времето на първоначалното натрупване на капитала в Бургас – „Първа частна полиция”.

Наскоро публикация във в. „Експрес” разкри, че Велев и съдружникът му Петкос Анастасиус  са  спечелили на търг 16 хиляди декара от крайбрежието на Халкидики за 16 години с право да строят курорт. Освен плажната ивица двамата взели под аренда и част от гората, за да правят супер модерно ваканционно селище, тенис кортове и развлекателни заведения. Имотът е собственост на Атонските манастири, а провеждането на търга бе около месец след посещението на вътрешния министър при светите братя. В делегацията на Петков бе включен и Велев.

Бившата директорка на Спортния тотализатор Ирен Кръстева, майка на изхвърления от правителството Делян Пеевски, преди време заяви, че Манол Велев е свързан с фирми с Васил Божков чрез Стойне Манолов. В някои от дружествата участвал и Красимир Маринов-Маргина. „Тези хора искат да превземат тотото”, коментира тогава Кръстева.

Справка в информационно-правните регистри показа, че Манол Велев няма преки бизнес контакти с Васил Божков.

Г-н Божков няма никакво съдружие и бизнес отношения с Манол Велев, обявиха от пресцентъра на "Нове холдинг" по-късно.

Все пак Велев има обща фирма с един от най-приближените до Божков бизнесмени – Стойне Манолов. Фирмата е СМ-5, която е специализирана в търговия на дребно на разнообразни стоки в неспециализирани магазини.

Самият Стойне Манолов участва заедно със собственика на “Нове холдинг” във фирма “Инвест”, “Джи Ти Би”, “Ем Би Си”, “Вапс 1” и “Любослав Пенев” ООД. Съдружници на Манолов и Божков в редица фирма са и няколко от емблематичните лица от националния отбор по футбол – Борислав Михайлов, Наско Сираков, Любослав Пенев и Емил Костадинов.

Собственият бизнес на Манол Велев варира от строителство през рекламна дейност до търговия с горива. Той участва като собственик в 13 фирми и сдружения и е записан като управляващ в други 10. По-известните от тях са “Дакс медия”, “Булгаз системс”, “Илиянци строй груп”, Сдружение на “Български съюз на частните предприемачи “Възраждане”, Сдружение “България завинаги” и други.

Преди месец той бе поканен в управата на футболния клуб ЦСКА. Това бе разтълкувано от запознати като опит на новите собственици на отбора да оставят бившия му шеф Васил Божков в управлението на отбора.

Споделяне

Още по темата

Още от България