Бизнесменът Пламен Юруков оглави СДС

Бизнесменът Пламен Юруков оглави СДС

Съюзът на демократичните сили (СДС) за пръв път бе оглавен не от изцяло политическо лице, а от бизнесмен, след като Националната конференция на синята партия избра в неделя за свой лидер съсобственика на фабриката за пакетиране на кафе с марката "Спетема" Пламен Юруков (44 г.). Въпреки че досега не е попадал директно в партийните водовъртежи, Юруков винаги е имал ясни политически позиции и виждания за развитието на СДС.

До избора му се стигна чрез балотаж. След като при първоначалното гласуване претендентът Йордан Бакалов събра само 159 гласа, а кандидатът Драгомир Михайлов получи подкрепата на едва осем души, за финалната надпревара се класираха очаквано Пламен Юруков и председателят на  групата на СДС в Столичния общински съвет Стефан Иванов. Юруков взе 301 гласа, а Стефан Иванов получи в своя полза 256 сини бюлетини. Юруков бе издигнат от СДС-Велико Търново, Иванов от столичната организация, чийто председател бе преди да си подаде оставката след провала на Минко Герджиков в частичните местни избори за кмет на София.

Бакалов за втори път отпада от надпреварата, след като при последния избор на СДС-лидер отново остана трети след спечелилия Петър Стоянов и бившата лидерка на партията Надежда Михайлова.

На финалното гласуване Юруков събра 422 гласа, а Иванов прибави към своя резултат само още девет бюлетини. Фактически кафебизнесменът обра подкрепата за Бакалов и дори в залата се заговори, че между двамата имало уговорка да се подкрепят в зависимост от това кой поведе в надпреварата.

Изборът на лидер бе съпътстван от коментари в кулоарите на конференцията, според които и двамата претенденти, стигнали финала, си осигурили по различни начини подкрепата на делегатите на конференцията.

Изказаните от кандидат-лидерите тези за съживяване на СДС не се различаваха особено от изявленията пред две години на тогавашните желаещи да оглавят синята партия. Отново акцентът бе върху отварянето на партията към избирателите.

За пръв път в своята история СДС се определи като дясно-центристка партия в гласуваната от конференцията декларация. Това бе определено от запознати като очакван ход, чиято цел е отваряне на пътя на новото ръководство за преговори и коалиране с ГЕРБ и недоволните от НДСВ.

XVII-тата конференция на СДС ще бъде запомнена с рекордно малкия брой делегати – около 750 души, които за първи път бяха настанени в залата на НДК на 7-я етаж, а не както обикновено в зала 1. През последните три конференции делегатският състав на партия показва устойчив спад с по около 50 процента на издание (1900 – 1300 – 750 души).

По-малко държава

В предизборна реч, издържана в каноните на екзистенциализма, Юруков изработи и новия девиз на партията – “свобода колкото може повече и държава, само колкото е необходимо”. Той призна, че партията е в криза, което бе становището и на повечето от изказалите се.

"Казват, че СДС е изчерпана партия, че дясното загива, а антикомунизмът вече е умрял. Аз не вярвам във всичко това", обясни Юруков и обеща партийната централа да не спуска кандидати за каквито и да било позиции в държавната власт. Според него това трябва бъде приоритет за местните структури, а ръководството само щяло да помага.

Освен с бизнеса с кафе, той се занимава и с източни бойни изкуства. Председател е на Българската айкидо асоциация, а от 1998 година издава списание “Философски форум”. Завършил е философия в СУ “Климент Охридски”.

Неговият пряк конкурент Стефан Иванов заложи основно на тезата за дясно обединение и предоставяне на алтернатива за негласуващите български граждани.

"СДС не се продава, не се подарява и няма намерение да се предава. Нека още сега се разберем - ако между нас остане някой, който ще ходи в новите популистки партии, ако има такива, чийто депутатски, държавен или общински пост е по-ценен от каузата на СДС - проявете доблест и си заминавайте още сега", агресивно призова Иванов.

След избора той обеща да не руши партията.

Направих грешки

В прощалното си слово като лидер на СДС, подалият оставка Петър Стоянов призна, че е направил достатъчно грешки, за да се стигне до последната загуба на евровота. Той говори и за отказа си да се кандидатира за президент на последните избори като обясни, че се е оттеглил, защото е нямало да получи подкрепата на ДСБ.

Според него именно тази формация трябва да бъде най-близкия съюзник на СДС. Стоянов добави, че лидерството му не може да доведе до повече ползи за партията и за това е подал оставката си.

“Има смисъл да си лидер на една партия, ако можеш да дадеш нещо”, каза Петър Стоянов и обеща да не прави собствена партия. Преди делегатите на Националната конференция да дадат своя глас вече бившият лидер заяви, че няма свой фаворит за председател на СДС.

Въпреки това в кулоарите упорито се говореше, че той е работил за кандидатурата на Юруков заради подкрепата, която бизнесменът е оказал на СДС по време на европейските избори. Тогава Стоянов беше водач на листата.

Споделяне

Още от България