Бизнесменът Слави Бинев произведен в сан архонт

Бизнесменът Слави Бинев произведен в сан архонт

В нарочен ритуал на Българската православна църква, воден от Старозагорския владика Галактион, в Рим е бил извършен ритуал по въвеждането в най-високо благородническо звание и аристократичен титул – архонт – на българския бизнесмен Слави Бинев, предаде в неделя Дарик радио.

Според съобщението, по желание на монсеньор Бърнард Лоу, кардинал на САЩ, символичният акт е бил извършен в катедрала “Санта Мария Маджоре”, чийто протосингел е Лоу.

Бърнард Лоу подаде оставка като архиепископ на американския град Бостън през декември 2002 г., след като избухна огромен скандал в Римокатолическата църква за сексуално посегателства срещу деца.

След церемонията дядо Галактион и новият архонт Слави Бинев са били приети във Ватикана и Конгрегацията за Единство на християните.

Дарик радио пояснява, че титлата архонт се давала за заслуги към църквата и човечеството. Тя била наследствена и се предавала от баща на първороден син и в католическия свят съответства на херцог, граф, а в славянския – на княз. Според пояснението архонт е последният президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, а титлата му била дадена Гръцката православна църква.

Новопроизведеният архонт е присъствал на тържествена вечеря, която се е състояла в бившата резиденция на папата “Сан Сепулко” и на нея са присъствали всички висши сановници на Ордена на Йезуитите и Опус Деи, завършва съобщението.

От съобщението не става ясно за какви заслуги и към кого бизнесменът получава тази титла, кой му я присъжда, каква е връзката между Българската православна църква и католическите ордени, които после са почели тържествено удостоения.

Името на Слави Бинев в България не е широко известно в посочената светлина на благочестие и вероятна щедрост на християнин. В медиите то попадна многократно през деветдесетте години и след 2000 г. покрай шумни скандали, ставали в заведения, притежание на бизнесмена и с връзките му с противоречиви фигури на прехода и със сегашни политици и издатели.

41-годишният Бинев е софиянец, завършил Френската гимназия и Националната спортна академия – тенис и бокс и журналистика. Един от основателите на спортната организация по таекуондо в България. В момента прави докторантура по социална психология в Института по психиатрия при БАН и с многопосочен  бизнес изхранва петте си деца от повече от един бракове.

Слави Бинев е собственик на “Ер систем холдинг” със 72 дружества в него, според информацията от собствената интернет-страница на бизнесмена.

Повече обаче той е известен с участието си през деветтдесетте години в собствеността на скандалния спортен клуб “Дескрим”, в който си даваха среща представители на подземния свят. Той е собственик и на веригата заведения Cool House. На столичани са известни клубовете БИАТ, Библиотека, Дали и други.

През 2000 г. Бинев бе пребит в заведението си БИАТ от бодигардовете на лидера на бившата силова групировка ВИС-2 Георги Илиев, който бе застрелян преди 2 години. Делото за побоя се проточи няколко години.

Сред близките приятели на Бинев са главният редактор на в. “Труд” Тошо Тошев и лидерът на “Гергьовден” Любен Дилов. Твърди се, че Бинев има дълбоки и солидни връзки в Столичната община, които са му осигурявали изгодни договори.    

Споделяне

Още по темата

Още от България