Бизнесмени подготвяли преврат в Сърбия, подслушвали президента и вицепремиера

Томислав Николич и Александър Вучич

Определени бизнесмени и престъпници с помощта на някои служители на полицията подслушвали президента на Сърбия Томислав Николич и първия вицепремиер в правителството на Сърбия Александър Вучич, а от държавното ръководство това е било възприето като подготовка за държавен преврат, пише белградският вестник "Данас", позовавайки се на източници от службите за сигурност.

Заповедта за подслушване била дадена преди три дни, което съвпада по време с публичната полемика между Вучич и собственика на компания "Делта"  Мирослав Мишкович и с изявлението на Вучич, че Мишкович не е по-силен от държавата. Според източници на "Данас" графикът на движение на вицепремиера, до който се стигнало чрез подслушване, бил предоставен и на представители на подземния свят. Затова степента на сигурност на Вучич, който също е министър на отбраната и ръководител на Бюрото за координация на службите за сигурност, е била повишена. От онзи ден Вучич, освен от представители на сръбската армия, е охраняван и от въоръжени представители на Агенцията за сигурност и информация, пише белградският вестник.

Както научава "Данас", Николич и Вучич били разгневени от информациите  за "пробива" в тяхната защита, т.е затова, че ги подслушват. С детайлите на този пробив е била запозната и Прокуратурата за организираната престъпност, която подготвя обвинения против замесените.

Служителите на полицията, които участвали в тази незаконна акция, не са си направили сметката в този смисъл, че не са взели под внимание това, че Вучич е успял след формирането на новото ръководство да установи ефективен контрол  над службите за сигурност и по-точно над Агенцията за сигурност и информация /БИА/, пише "Данас". 

До информация за пробива в системата за сигурност и за подслушването стигнали именно служители от БИА.

Вестник "Политика" пише на същата тема, отбелязвайки, че вицепремиерът  Александър Вучич е бил информиран от БИА, че част от министерството на вътрешните работи преди три дни  е издало нареждане неговият телефон да бъде подслушван, а президентът на Сърбия Томислав Николич е подслушван от дълго време.

"Попаднахме в змийско гнездо сред хора, които използват високи постове в много служби, за да господстват над живота на хората, сред хора, които дръзнаха да подслушват първо мен, а след това и Алесксандър Вучич. Това ще трябва да се разследва докрай. В Сърбия не може да се живее така", заявил сръбският президент Николич, цитиран от вестник "Политика".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани