Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Бизнесмените Вълканов и Гигов отрекоха да са “посредничили” в сблъсъка

69 коментара
Бизнесмените Вълканов и Гигов отрекоха да са “посредничили” в сблъсъка

Бизнесмените Николай Гигов и Николай Вълканов отрекоха в четвъртък да са били “посредници” при сблъсъка на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров с директора на националното следствие Ангел Александров. Гигов и Вълканов се явиха на разпит в Софийската градска прокуратура по мегаскандала за корупция, който разтресе държавата в последните дни.

Те попаднаха в полезрението на прокуратурата заради данните от подслушани и записани разговори на собственика на “Фронтиер” Красимир Георгиев със замесени в аферата за корупционни схеми, заплахи и изнудване по върховете на властта.

Според публични признания на Александров, министър Овчаров го бил заплашвал чрез посредници, за които изтече информация, че са Гигов и Вълканов.

Гигов: “Не предавам заплахи на приятели”

“Не предавам заплахи на приятели”, заяви Николай Гигов на излизане от прокуратурата.

”Официално изявление до медиите и обществеността”

Изявление на Николай Гигов до БТА, медиите и обществеността по повод събитията в Съдебната палата, където той се яви на разпит в прокуратурата:

1. На изхода на Съдебната палата бях ударен неволно със статив от фотожурналист, но това не предизвика у мен раздразнение, а само забележка към младежа за проявеното невнимание. Не съм отправял към присъстващите на мястото никакви ругатни, а камо ли заплахи към отделни журналисти или към журналистическата гилдия.

още

Пред медиите той потвърди приятелството си с Ангел Александров и Румен Овчаров и каза, че много пъти се срещал с тях поотделно. “Александров и Овчаров са се виждали при мен един единствен път, това беше много отдавна, преди три-четири месеца”, каза Гигов.

Той поясни, че са приятели с Александров от 20-30 години. “В скандала ме въвлякоха, за да стане по-интересно, но нямам представа на кого”, допълни той.

На въпрос как се е озовало името му в писмото на разследвания шеф на столичната топлофикация Валентин Димитров, което съдържа инициалите Р. Овч. и други, Николай Гигов отговори: "Питайте тези, които добавиха името ми в писмото". Той отрече да познава Димитров.

Гигов каза пред журналисти, че по време на 30-минутния разпит, на който той пристигна с двама охранители, прокурорите го питали познава ли Александров и Овчаров и в какви отношения е с тях.

"Убеден съм, че не мога да бъда полезен на прокуратурата", каза Гигов по повод настоящото разследване.

“Чувам се с Александров и Румен Овчаров непрекъснато, дори и след скандала, но проблемът си е техен”, каза още той.

Както в предишните дни, така и за този разпит в прокуратурата се бяха събрали много журналисти, които се опитваха да си зададат въпросите към Гигов и да го заснемат, докато слизаше по стълбите. В настъпилата суматоха той се обърна към снимащите с думите: “Ако не спрете, някой може да пострада”.

Вълканов: “Името ми бе замесено само в медиите”

Президентът на “Минстрой холдинг” и бивш вицепрезидент на “Мултигруп” Николай Вълканов каза след едночасовия разпит, че с Румен Овчаров “се виждали непрекъснато, за да решават за изграждането на обекти”. Нямали приятелски отношения, просто се познавали като хора, които се срещат по официални места.

Вълканов подчерта, че е привикан за показания само защото името му се появило в медийните публикации. Отрече да е имало обща среща между него,  Александров и Овчаров, както и да е изпращал “послания” от единия на другия.

Нямам какво да деля в тази държава, отсече Вълканов, през когото е известно, че минават крупни бизнес проекти на ДПС. Той допълни, че познава бившия шеф на столичното парно Валентин Димитров от писаното в пресата, но нямал никакви контакти с него.

Вълканов призна за добри отношения с Красимир Георгиев, който бил консултант по един от големите му проекти. “Не сме конкуренти”, допълни Вълканов.

На въпрос на Mediapool доколко се познават с лидера на ДПС Ахмед Доган, Вълканов заяви, че няма бизнесконтакти с него. Просто били добри познати, но не по линия на “Мултигруп”, подчерта той, като намекна за някогашните топли връзки между лидера на ДПС и корпорацията на убития Илия Павлов.

Вълканов отрече да има намерение да “сваля министри”, както го били набедили медиийни публикации.    

Приятелство и бизнес

Николай Гигов бе консултант на френската компания “Юрокоптер” по сключената от предишния военен министър Николай Свинаров сделка за доставка на хеликоптери “Кугър” и “Пантер” за армията. Твърди се, че с Овчаров са имали спорове около офсета по този договор.

Спорът между “приятелите” има предистория, след като по време на царското управление назряха редица скандали във връзка с многомилионните сделки за армията, сред които и тази с хеликоптерите “Кугър”. Твърденията бяха, че обявената от Министерството на отбраната (МО) конкурсна процедура е била манипулирана, за да предреши успеха на “Юрокоптър”, която спечели срещу водещи компании като американската "Сикорски" и италианската "Аугуста".

По време на дебат в парламента през 2004 г. тогавашният опозиционен депутат Румен Овчаров определи сделката за “Кугър” като неизгодна за страната, най-вече заради схемата на доставки и плащания, която натоварва с огромно бюджетно бреме следващите правителства. Дясната опозиция тогава причисли сделката на Гигов за хеликоптерите към тези с висок корупционен риск.

Стана ясно, че Гигов, който бе сред щедрите спонсори на оглавявания почетно от тогавашния външен министър Паси Атлантически клуб, както вероятно и на НДСВ, е подписал с бившия министър Свинаров меморандум за разбирателство с френския консорциум ЕАДС седмица преди правителството да одобри официално проектите за модернизация на армията.  

Приятелството на Гигов и Свинаров е скрепено с друга скандална сделка, минала с благословията на бившия главен прокурор Никола Филчев. Става дума за покупката на двигатели за самолетите МиГ-29 през 2003 г., за които МО плаща 2.2 млн. долара без ДДС.

Двигателите са внесени контрабандно от Русия още през 1994 г. и чрез документни машинации за техен официален собственик се представя "Елмет инженеринг", сочена от ЦРУ като нарушител на оръжейното ембарго срещу Ирак.

След безуспешни опити на собственика на фирмата Ленко Ранков да продаде двигателите на предишни шефове на МО, накрая успява при Свинаров, но едва след като ги преотстъпва “безвъзмездно” на Николай Гигов и на фирмата му "Делта-Г". Чрез близките си отношения с прокуратурата Гигов издействал отмяна на заповед на зам.-окръжния прокурор Спас Илиев от 2002 г., според която двигателите трябва да бъдат конфискувани като незаконно влезли в страната и да бъдат подарени на BBC.

Конфискацията обаче е спряна, и вместо да ги получи безплатно, държавата в лицето на министър Свинаров ги купува чрез посредничеството на Гигов.

Името на бизнесмена бе замесено и в наркоаферата “Опицвет”, а според медийни публикации заниманията на Гигов с футболния клуб "Локомотив" са били укритие за връзките му с един от босовете на сръбската мафия Аркан.

Според неофициална информация, връзките му с наркобизнеса датират от ранните му години като млад офицер в ДС (лейтенант), който работел “по линия на каптагона”. Тоест, бил звено във веригата за производство и продажба на синтетични наркотици под закрилата на ДС и нелегално изнасяне в чужбина. След промените ресорът му бил “даден” от влиятелни кръгове в БСП.

Миналата седмица Румен Овчаров заяви, че атаката срещу него идва от среди в БСП, свързани с ДС, които източвали държавата и той им спрял схемите. Министърът обаче визира по-специално Шесто управление на ДС.

Към момента не е ясно дали прокуратурата под новото ръководство на Борис Велчев ще реши да разгърне старите папки със съмненията за Гигов.

От вице на Илия Павлов до мощен строителен предприемач

При разцвета на “Мултигруп” през 1990-те години, инж. Николай Вълканов бе неин вицепрезидент и се ползваше с доверието на боса. “Минстрой холдинг” стана част от групировката след приватизацията на едноименното държавно дружество. То бе оглавявано от Вълканов и много скоро след смъртта на Илия Павлов се откъсна от разпадащата се структура заедно с всичките активи и голяма част от парите на “Мулти”.

"Минстрой” притежава дружествата "Национална газова компания", "Издателство Земя'93", "Елкабел Ко-М", "Гомапласт", "Горубсо - Златоград", "Кошава - Приват" и "Минстрой Марица-изток".

Компанията се занимава със строителство, изграждане на подземни и надземни рудници за въглищната и рудната промишленост, екологична ликвидация на обекти, геологопроучвателни дейности.

През 1994 г. заедно с "Газстроймонтаж", "Овергаз" и "Техноекспортстрой" дружеството "Минстрой" създава първия консорциум за изграждане на петролопровод. Фирмата кандидатства и за изграждането на Бургас - Александруполис през 2002 г.

Според публикации в медиите връзките между “Минстрой” и лидера на ДПС Ахмед Доган са повече от официални и датират още от времето, когато “Мултигруп” и Доган бяха особено близки. Твърди се, че Доган дълго време е ползвал брониран мерцедес, собственост на “Минстрой холдинг” по времето, когато холдингът вече не е под шапката на “Мулти”. Именно тази кола го е откарвала до резиденцията на ДПС в Бояна. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

69 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. българин
  #70

  Абе как става така, че като ви разкрият изведнъж ставате света вода ненапита. Българи, стига тези мушеници и крадци са ни премятвали с елементарни обяснения. ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, за нас българите всичко е ясно! Червените боклуци, станаха червени милиардери и яко ви... щом ги прикривате и се чудите как евентуално да ги спасявате.

 2. kaicho
  #69

  Така е известен.

 3. бесен
  #68

  Давайте, крадете, никой нищо няма да ви направи. ТОВА Е БЪЛГАРИЯ. Но питам Гл. прокурор - ЗАЩО ТЕЗИ ХОРА СА НА СВОБОДА? ДОКОГА ЩЕ КРАДАТ БЪЛГАРИЯ? ИМА ЛИ ОЩЕ ЗА КРАДЕНЕ?

 4. ха-ха
  #67

  Изглежда и на този бос Александров му е бил оперативен работни в ДС на времето, след като се знаят от 20- 30 години.

 5. ves
  #66

  Този Н. Гигов има ли нещо общо с един Гигов, ком. специалист по военните въпроси. Сега и в СКАТ го канят. Не само фамилията е една, но и двамата специалисти, консултанти в оръжейния бизнес и тем подобни.

 6. Вишински
  #65

  Каква е разликата между "привиквам" и "изивквам"? Ако извикаме някого на разпит, това прави ли го с нещо по-различен, ако го привикаме?

 7. Vezari
  #64

  Vuprosut Vi e primer kak se otklonjavavnimanieto ot tolkova vajni vuprosi. Segashte se namerjat specialisti po bulgarska gramatika (ne che sum protiv tjah-naprotiv) i shte zabravim izobshtoza podvizite na nashite mili hora...

 8. ВИКТОР
  #63

  Спомнете си какво говориха от БСП при изминалите избори:"България над всичко",Да спрем разрухата,и обновим България","Да подредим дома си"! Спомнете си за депесарският шут на Доган!Сега България се управлява от руска и турска мафия!Сега е важно да се гласува,но по-важно е,всеки да знае за кого да гласува,и то с разум,а не емоционално вследствие на наглият популизъм на управляващите! Не гласувайте за националните предатели от руската и турска агентура в България.Не гласувайте за БСП,и тяхните подлоги ДПС,и НДСВ! Гласувайте за ДСБ!

 9. Вишински
  #62

  Уверявам те, че един пълнолетен и психически здрав човек не може да бъде отклонен от нещо, което наистина го интересува с какъвто и да е въпрос. Това е несериозно.Така би могло да бъде отклонено вниманието на дете. Или на човек с фиксация върху тема - когато го попитаме за болната му тема. За пълнолетен и психически здрав човек такова отклонение е НЕВЪЗМОЖНО.Хайде стига с тази параноя. Аз просто питам, защото намирам използването на подобна форма за некнижовна и диалектна.

 10. Ехооооо, по Данте
  #61

  НАРОДЕ ????

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.