Благодарност на Путин към ЦРУ

Благодарност на Путин към ЦРУ

Путин благодари на Америка за помощта, чрез която бе предотвратен терористичен атентат, напомни президентът Доналд Тръмп в речта си, посветена на стратегията за национална сигурност на САЩ.

Не си струва обаче да храним излишни илюзии по този повод, пише германският в. "Фрактфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ) в кореспонденция от Москва. И напомня, че абревиатурата "ЦРУ" се асоциира в Русия със световното зло. Този, който редовно гледа телевизия в Русия, смята, че американското разузнаване не само е организатор на революцията в Украйна, но и силата, която стои зад възникването на екстремистката организация "Ислямска държава".

На фона на тези традиционни руски представи предизвиква удивление скорошният жест на Путин, който в телефонен разговор с американския си колега е благодарил на ЦРУ за съдействието за предотвратяването на атентат в Санкт Петербург.

Към днешна дата са известни имената на петима от седем заподозрени. Двама руски граждани от Северен Кавказ и един таджик отказаха да се признаят за виновни пред съда, настоявайки, че оръжието им било подхвърлено.

Това не е изключено, пише ФАЦ и уточнява, че руската Федерална служа за сигурност (ФСБ) точкова често обявява свои успехи в борбата с ислямисткия тероризъм, че тези съобщения вече се възприемат със скептицизъм.

От ЦРУ не коментират нищо.

Дмитрий Песков, прессекретарят на Путин, също не се впусна в подробности, казвайки само, че спецслужбите на Русия и САЩ от време на време комуникират помежду си и този път информацията помогна "да се спаси животът на много хора".

Това предизвиква "чувство на благодарност" и е "образцов пример за двустранно сътрудничество", допълни той.

В хода на годишната си пресконференция миналия четвъртък Путин за пореден път заяви, че всички съобщения за предполагаема намеса на Русия в американските избори в САЩ през 2016 г. не са нищо друго, освен измислици на противниците на Тръмп.

Тезата на Москва е, че вашингтонският "истеблишмънт" иска да попречи на Тръмп да изгради по-добри отношения с Русия, пише ФАЦ. Сега Москва следи как американците се готвят да разширят санкциите, въведени срещу Русия.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?