Благодарности към премиера за подслона на папагалите

Фондация "Биоразнообразие" благодари на премиера Бойко Борисов, че е намерил подслон на 1600 папагали, съобщи  правителствената информационна служба.

Над 2000 папагала бяха конфискувани при митническа проверка на ГКПП "Капитан Андреево" на 26 декември. Те бяха открити в микробус със словашка регистрация, който се опитвал да изнесе нелегално птиците в Турция.

Поради липсата на подходящи условия за отглеждането им в пункта папагалите започнаха масово да измират. Така около 400 пернати загинаха в клетките. След премиерската намеса оцелелите папагали бяха приютени в Софийската зоологическа градина.

"Своевременната намеса на премиера за разрешаването на случая е предотвратила гибелта на редките птици", е посочено в правителственото съобщение.

През изминалата година значително се е увеличил броят на конфискуваните незаконни пратки с редки и застрашени животни. Това се дължи на обучението на митническите служители за борба с трафика на редки животни и засилването на охраната по границите във връзка с подготовката за присъединяването на България към Шенгенското пространство, отчитат от фондация "Биоразнообразие".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?