Благодатният огън слезе в Йерусалим

Благодатният огън слезе в Йерусалим

Благодатният огън слезе в събота в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, предадоха световните агенции. Той беше запален в параклиса на Божи гроб. Събитието беше предшествано от неколкочасови молитви на хиляди хора, обобщава БТА.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Eрусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези, разказва БНТ. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

На днешната Велика събота Благодатният огън ще бъде донесен в България от Ерусалим с четири фенера, съобщи Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, цитиран от БНТ. Той отбеляза, че за поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Западно-и Средноевропейския митрополит Антоний.

Делегацията пътува с правителствения самолет "Фалкон" и се очаква да бъде в България около 19.30 часа тази вечер. На летище София по традиция на Велика събота ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден.

Споделяне

Още от България