Благоденствие с шепи над Крим - пенсиите растат с 50%, ДДС пада на 4%

Благоденствие с шепи над Крим - пенсиите растат с 50%, ДДС пада на 4%

Пенсиите в Крим се вдигат с 50% от 1 май и средния им размер ще достигне 7900 рубли при средна пенсия в Русия от 11 600 рубли. Същевременно ставката на данък добавена стойност се понижава от 20% на 4%, а за стоките от първа необходимост - 2%.

Едновременно с това се опрощават всички задължения на кримските граждани към бюджета.

Няма публикувани данни увеличението на пенсиите и намалението на данъка колко ще струват на руската хазна. Няма и коментари как приемат руските данъкоплатци мерките за адаптиране на доскорошните украински територии към руските условия. Съобщенията за благоденствието, което се готви за Крим дойде в деня, когато Международният валутен фонд рязко понижи прогнозата за ръста на руската икономика и предупреди, че тя навлиза в рецесия.

Според разчетите за повишаване на пенсиите преизчисляването им по руската пенсионна система ще завърши към 1 януари 2015 г. Това ще засегне 677 хил. пенсионери, от които 117 хиляди - в Севастопол.

От 1 април пенсиите в Крим бяха качени с 25%, от първи май увеличението е с 50%, от 1 юни пенсиите се вдигат със 75%, а от 1 юли - със 100%.

Едновременно ДДС пада от 20%, както е в цяла Украйна, на 4%, а за стоките от първа необходимост - на 2%. В Русия ДДС е 18%. Първоначалната идея е била ДДС в Крим да стане 18%, а за жизненоважните стоки - 10%.

Някои от плановете на Кремъл са да превърнат Крим в свободна икономическа зона с нулеви ставки на данъците с цел привличането на инвестиции. Други идеи, тиражирани от медиите, бяха Крим да стане изцяло туристически център с крупно развитие на хазартната индустрия.

Споделяне

Още от Свят