Благоевград настоява за принудително лечение на наркозависими

Благоевград настоява за принудително лечение на наркозависими

Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград настоява за принудително лечение на наркозависимите хора у нас . От там са изпратил искането си до всички компетентни институции - Народното събрание, Министерството на правосъдието и прокуратурата. Поводът за писмото са случаите на насилие с участието на наркозависим.

“Агресията е свързана с употребата на дрога. Ето защо ние искаме да има принудително лечение. Това трябваше да бъде направено още преди 10-15 години, защото и тогава имахме такива проблеми. И досега фактически ескалират нещата и си отиват хора без смисъл“, коментира д-р Теменужка Любенова от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград пред БНТ.

За повечето наркозависими няма медикаментозно лечение. Затова според д-р Любенова у нас трябва да бъде изградена система от специалисти, които да предлагат адекватна помощ.

“Като се започне през спешния център, мине се през психиатричното отделение или клиники, и се стига до рехабилитация, ресоциализация със съответните форми. И там трябва да има принудително лечение. Иначе губим и децата, губим и родителите“, заяви тя.

Специализираните социални домове, оздравителни центрове и терапевтични общности и комуни за лечение на наркозависими лица у нас са малко.

“Ние и в момента имаме такъв случай, и в момента имаме едно семейство, където просто е на ръба момчето да убие майка си. И не искаме това да се случва. Правихме специална среща тук с полицията, прокуратурата, майката, за да могат да се предприемат съответните мерки. Но и те казват, че трябва да има промяна в законите“, разказа тя.

От Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград дават за пример бивши наркозависими от България, които живеят нов живот, след като са преминали принудително лечение в чужбина. Само преди няколко дни бивш наркозависим стана първи на маратон по бягане в Германия. А друг благоевградчанин, преборил зависимостта си, е един от успешен готвач във Великобритания.

Споделяне

Още от България