Благоевградската болница ще повиши контрола върху лекарствата след арестите

Благоевградската болница ще повиши контрола върху лекарствата след арестите

Контролът над доставката, изписването и употребата на лекарствата в онкологичната болница в Благоевград ще бъде драстично завишен, увери във вторник директорът на болницата “Св. Мина“ д-р Георги Георгиев, цитиран от БНР. От общината като принципал ще изчакат резултатите от разследването на схемите за злоупотреба със скъпи медикаменти, след което също ще  вземат мерки, като не е изключена и смяна на ръководството.

Миналата седмица седем души от благоевградската болница и столичната “Йоан Павел“ бяха задържани в акция срещу схема за нелегален реекспорт на онкомедикаменти.

Макар че здравното заведение възстанови нормалния си ритъм на работа след акцията, ситуацията е напрегната, коментира във вторник д-р Георгиев. Той е категоричен, че и за миг не е направен компромис с лечението и живота на пациентите.

“Това, което се установи, е изненада за мен, защото аз не съм имал никакви подозрения. Има много ясно създадени правила и ако някой е решил да става престъпник, ние как да знаем, че той го е решил. Разбира се, че ще се вземат всички необходими мерки – самата организация, самият процес, така че действително да сме сигурни, че всичко е наред. Въпреки случилото се обаче, аз не мога да не вярвам на усилията на целия колектив. Ние всички се чувстваме предадени от един човек, но ще се съвземем. Ще се вземат всички мерки. Ако трябва, ще спя в аптеката, но няма да се допусне това“, каза той.

“Опитваме се да се съвземем. За всички е голям шок и най-важното е да продължим да обслужваме пациентите си, така че да не бъдат опорочавани техните терапии“, допълни още д-р Георгиев.

“Най-важното в момента е да не се подлага на риск съществуването на онкоболницата, която макар и общинска, приема пациенти от цяла Югозападна България“, каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Той коментира, че неприятният случай ще повлияе при взимането на решение за  управлението на здравното заведение, тъй като договорът на  директора на болницата вече е изтекъл. 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?