Благой Рагин с оставка заради призива да не се шуми за изританата камериерка

Шведският турист "се срамува", но съдът го остави в ареста

Благой Рагин, сн: БГНЕС

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин подаде оставка от поста заради публичното възмущение от призивите му да се спре с истерията около шведския турист, изритал камериерка в главата. "Морално е след такова неприемливо изказване...председателят на толкова важна организация на хотелиерите Благой Рагин да се извини и да се оттегли", каза министърът на туризма Николина Ангелкова в четвъртък, след което оставката на Рагин стана факт.

Междувременно съдът в Несебър уважи искането на прокуратурата за постоянно задържане на шведския турист, който обяви, че се срамува за стореното. Съдебното заседание се превърна в събитие от национален мащаб, със засилена охрана и невероятен журналистически интерес, след като самият главен прокурор Сотир Цацаров коментира преди два дни, че шведът "не може да си позволи поведение, което унижава българските граждани".

Случаят с ритника на шведски турист стана хит в социалните мрежи, като възмущението не бе просто към агресивната постъпка на пиян човек, а към едва ли не умишлената агресия на чужденец към българските граждани.

Този случай впоследствие бе засенчен от участието на Рагин в сряда по Нова телевизия, където той призова да не се е говори много за шведа, за да не се обидят чувствителните шведски туристи.

Така българските граждани се почустваха двойно "унижени".

Рагин даде да се разбере, че говори от името на бизнеса, чиито интереси представлява. Туроператорите, които работят с Швеция, се притесняват да не изгубят клиентите си, поясни той преди ден пред Дарик.

"Заради този призив хората ме обвиняват във форумите, обиждат ме по телефона, наричат ме родоотстъпник, че мразя България. Не, не е така, не съм такъв и много я обичам. Просто колегите, които работят с шведския пазар, са притеснени, че могат да си изгубят бизнеса. Някои ни казват, че сме чорбаджии, изедници, че само за пари мислим. Истината е, че колегите плащат данъци, осигуряват работни места и без бизнеса не може", коментира Рагин.

Той подчерта, че случката не трябва да се отрази върху отношението на българите към шведските туристи, тъй като не всички са като този, нападнал камериерката в Слънчев бряг. "Всяко стадо си има мърша", заключи Рагин.

Преди това обаче напомни пред Нова тв за случая с убития преди години барман, след който последвал бойкот на туристи, които няколко години не идвали по българското Черноморие.

Той припомни също, че клиентите са 17 типа и че според правилата на хотелиерите те винаги трябва да бъдат посрещани с усмивка и да се смятат за прави. В същото време изрази надежда, че когато България влезе в еврозоната, стандартът ни ще се повиши и тогава ще започнем да приемаме туристи от по-високо ниво.

"Срам ме е", каза шведският турист. Съдът го остави в ареста

Междувременно шведският турист, който ритна камериерка в Слънчев бряг, призна, че се срамува от стореното. "Бях пиян, не си спомням абсолютно нищо. Срам ме е", обяви на влизане в съдебната палата в Несебър задържаният Ралф Сундберг.

Той каза, че помнел само, че платил с карта в заведението след като пристигнал в курорта, но не и дали това е станало преди или след инцидента.

Според прокуратурата обаче деянието му е не само умишлено, но и извършено от хулигански подбуди и показва "явно неуважение към човешката личност".

Нападнатата 65-годишна жена каза, че до този момент той не я е потърсил за извинение.

53-годишният Ралф Сундберг беше доведен в съда с белезници и при засилени мерки за сигурност. До него не бяха допуснати журналисти. Районът около съда в Несебър беше отцепен от полицейски патрули.

От подсъдимата скамейка чужденецът заяви, че предпочел България заради слънцето, което щяло да му помогне в лечението на кожно заболяване, което го мъчи от години.

Той помоли съдът да не го изпращат в затвора, защото там не можел да спи и яде.

Защитата му обяви, че нямал намерение да се укрива или да напусне страната, въпреки че има билет за връщане в Швеция на 10 юни. "Той искрено съжалява за това, което се е случило. Не си спомня нищо. Обяви, че е готов да плати обезщетение на пострадалата служителка в хотела", заяви служебният защитник на шведа.

След изготвената медицинска експертиза на пострадалата Деяна Петкова (65 години), шведът се сдоби с обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Според юристи, повечето от делата за подобни случаи приключват с глоба от 500 до 1000 лева.

Не може така да ритат нашите майки

Съдебното заседание започна с едноличен протест срещу шведския гражданин. Областният координатор на Движение "Възраждане" в Бургас Владимир Павлов настоя Сундберг да излежи присъдата си в български затвор, ако бъде признат за виновен.

"Станахме роби в собствената си държава. Не може така да ритат нашите майки. Този човек трябва да бъде осъден и на обществено полезен труд в тези хотели, в които има негови сънародници. Нека те да се отнасят по същия начин, както той се отнесе с камериерката", каза Павлов.

Ралф Сундберг нападна камериерка в хотел в Слънчев бряг на 3 юни. Петкова беше брутално изритана в главата без видима причина от 53-годишния швед непосредствено след като той пристигнал у нас, показаха кадри от случилото се.

И Рагин вече се разкайва за думите си

Междувременно и подалият оставка Рагин се разкая за думите си. Пред бТВ той каза, че смята постъпката на шведския турист за недопустима и че не е подкрепял "този престъпник".

"Помолиха ме колегите да бъдем по-пестеливи в критиките, за да не попречим на бизнеса. Не трябва да хвърляме кал по шведския народ, който няма вина", коментира още той.

"Подадох оставка за да се успокои напрежението сред сънародниците. Поемам си вината и се извинявам", коментира още Рагин.

Споделяне

Още по темата

Още от България