Благой Цицелков щеше да изгуби езика си, но май ще се окаже прав

Благой Цицелков и Ташко Йорданов

В петък Тошко Йорданов от ИТН призова съвестта на журналистите и им чете морал, влизайки в позицията на техен "колега". Поводът беше отразяването на пищното фейсбук творчество в профила на кандидата на ИТН за правосъден министър Момчил Иванов (Momtchil Ivanov). След като бе номиниран за поста, той изтри от фейсбук страницата си редица публикации за "соросоидните платени политици" и "майкопродавници". Накрая страницата беше свалена, но потребители на мрежата бяха успели да изнамерят доста интересни неща.

Разпространен в мрежата скрийншот на публична дискусия, водена преди седем години, показва как аватарът Momtchil Ivanov призовава своя студентка да се яви "на червеното килимче" по "жартиери". Иванов отрича това да е текст от истински чат. Отрича го и "студентката".

Тошко Йорданов, зам.-председател на ИТН и дългогодишен сценарист в тв шоуто на Слави, лично защити Момчил Иванов, който е и депутат от парламентарната група на партията.

"Възхитен съм от поведението на част от медиите, които минават за демократични, за фалшивите чатове, които публикуваха, за фалшивата информация, която публикуваха, за ада, на който подложиха семейството му. Да ви припомня, колеги, че когато на изборите за кмет една жълта медия извади секси снимки на дамата, с която живее тогавашният кандидат за кмет, всички бяхте възмутени. Сега т.нар. демократични медии се приравниха до ПИК и "Блиц", публикувайки фалшиви чатове. Момичето, което беше замесено, направи изявление, че това не е вярно, но никой от вас не го го отрази. Вие сте равни на ПИК и "Блиц", коментира с огорчение Тошко Йорданов.

Да оставим настрана определението му за "секси снимки", както той нарече бруталното навлизане в личното пространство на приятелката на арх. Борислав Игнатов с цел да се удари по кандидата на "Демократична България" за кмет на София. Основният проблем тук е нежеланието на ИТН да поеме отговорност за Momtchil Ivanov.

Тошко Йорданов не пророни дума за следния коментар, дошъл от фейсбук профила на Momtchil: "Дневник, Капитал, Свободна Европа – търпението на българите има своите граници!!! Скоро ще затвори мръсните ви лъжливи, майкопродажни, соросоидни усти!!!".

Момчил Иванов обясни, че никога не бил писал и това нещо, а някой му бил хакнал телефона. Истината е, че Костадин Костадинов от "Възраждане" би казал същото, но много по-стилно. От ИТН все още не са обвинили крайния проруски националист за хакването на телефона на Momtchil и нападнаха медиите.

Mediapool не разпространи пикантния чат, но информира хората за "соросоидната" част от творчеството на аватара Momtchil Ivanov, защото е политическо събитие. Миналата година бившият правосъден министър Данаил Кирилов, който обичаше да громи във ФБ "умните и красивите", намери сили да поеме лично отговорност за "СпонджБоб Квадратните гащи" и накрая си подаде оставката.

Сега Тошко Йорданов назидава журналистите, докато всъщност дължи извинение. На 14 април той отправи недвусмислени заплахи към журналиста на Нова тв Благой Цицелков.

"Техният журналист си позволи да излъже в обедната емисия без капка срам", каза тогава политическото острие на ИТН.

В ефир бе излъчен откъс от живо включване на Благой Цицелков, който казва, че партията на Слави Трифонов била готова да приеме подкрепа – включително от ДПС и ГЕРБ. Още тогава от записа в сайта на Нова тв се вижда, че Цицелков прави лапсус – казва "Има такъв народ", а се има предвид "Изправи се! Мутри вън!"

"Ако бяхме в Крумова България за тази лъжа щяха да липсват части от тялото на това момче с микрофона", каза тогава Тошко Йорданов. Няма съмнение, че да изгубиш езика си заради лапсус в ефир представлява истински празник на демокрацията.

Два месеца по-късно лично Тошко Йорданов се срещна с Мустафа Карадайъ, след като ИТН отново получи мандат за съставяне на правителство: "Говорихме за приоритети, не сме водили диалог за подкрепа на евентуален кабинет. Просто изложихме нашите приоритети".

Защо някой иска да излага приоритетите си, без да му трябва подкрепа, не стана ясно. Ясно е само, че Йорданов и досега не се е извинил публично на Благой Цицелков, а грешката му все повече изглежда вярна.

Споделяне

Още от Анализи и Коментари