"Благоприветливият и благочестив" Цветан Василев изографисан като ктитор

Шефът на КТБ, тройната коалиция и ГЕРБ дарили близо 1 млн. лв. на Гигинския манастир

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е изографисан заедно със съпругата си Антоанета като основен ктитор и първи епитроп на Гигинския манастир "Св. св. Козма и Дамян", намиращ се близо до Брезник, Пернишко.

Снимки с изображението на ктитора Василев станаха хит в социалната мрежа Фейсбук и предизвикаха множество коментари за продължаващата тенденция сред олигарсите да покровителстват финансово Българската православна църква срещу съответните "индулгенции".

На Василев е отредено централно място и в кратката историческа справка в сайта на светата обител, където той е определен като "благоприветливия и благочестив български банкер". Негова снимка е разположена на видно място и в началната страница на сайта на храма.

"С негова помощ е завършена и благоукрасена новата монастирска църква "Св. Силуан Атонски", а също така са извършени и много други възстановителни дейности. Този достоен човек продължава традицията на "по-издигнатите измежду българите" да оказват щедра подкрепа на църквата и заслужено е наречен нов ктитор и първи епитроп на Църногорския монастир", пише още в сайта.

Приложена е и подробна справка за дарителите, помогнали религиозният център да бъде напълно възстановен от 2007 г. досега, след като е бил оставен в окаяно състояние след 1989 г. Преди това манастирът е ползван за концлагер и пионерски лагер.

Според справката на дарените през последните години суми, Цветан Василев безвъзмездно е предоставил 532 920 лева от 2009 г. досега.

Впечатление прави и, че Гигинският манастир е предпочитан обект и за правителствата на тройната коалиция и ГЕРБ, които са го субсидирали с общо 400 000 лева.

През март 2009 г. кабинетът "Станишев" отпуска 300 000 лева, а само четири месеца по-късно 100 000 лева дава и кабинетът "Борисов", който току що е дошъл на власт. При управлението на ГЕРБ е изграден и 5-километров път до храма, обещан лично от експремиера Бойко Борисов по време на откриването на обновения манастир през май 2011 г. Тогава на събитието присъства и Цветан Василев със съпругата си.

"На 4 август 2008 г. започва изграждането на източното монастирско крило с новата църква. През следващите две години са построени монастирската кула-камбанария, водосветната фиала, беседка, чешми и е оформено дворното пространство. Бързите темпове на работа и качественото изпълнение на строителството привлича вниманието и на държавните мъже. В обителта гостуват премиерите Сергей Станишев и Бойко Борисов, като правителството на Република България подпомага финансово строително-възстановителните работи, както и изграждането на водоснабдяване и път до манастира", се казва в историческата справка в сайта на светата обител.

Сред останалите по-именити дарители са мажоритарният собственик на футболния клуб "Левски" и в. "Стандарт" Тодор Батков, дал 30 000 лева, бившите министри на земеделието Нихат Кабил и Валери Цветанов, дарили по 10 000 и 3800 лева, както и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който се е отчел с 500 лева през 2005 г. Държавен фонд "Земеделие" също е отпуснал безвъзмездно сума от 2091 лева, а пернишкият клон на фонда - 4851 лева. От ТЕЦ "Марица Изток 2" пък са дарили 15 000 лева.

Възстановяването на манастира "Св. св. Козма и Дамян" става основна тема на разговор и по време на едно от заседанията на Министерския съвет през декември 2010 г. Докато кабинетът обсъжда точка за предоставяне на допълнителни средства за спешни и неотложни ремонтни и строителни дейности на православни храмове, Бойко Борисов и тогавашният министър без портфейл Божидар Димитров провеждат следния диалог:

"Бойко Борисов: Включен ли е тук този манастирът в Гигинци?

Божидар Димитров: Там си изплатихме всичко, което искаха.

Бойко Борисов: Там има още 70 хиляди лева.

Божидар Димитров: Напротив, последния път той (не става ясно кой, вероятно игуменът на манастира - бел. ред.) вдигна мизата на 140 хиляди. Колкото поиска, за да завърши манастира, ние му го дадохме. Няма да го издържаме до края на света този манастир!

Бойко Борисов: Искам да се чуеш за последно с него.

Божидар Димитров: За последно искаше 140 хиляди, имам и свидетел, министър Дянков.

Бойко Борисов: Дадохме ги тези пари?

Божидар Димитров: Искаше 150 хиляди, дадохме му ги.

Бойко Борисов: Разплатили ли сме му ги?

Божидар Димитров: Да. Открихме манастира.

Бойко Борисов: Последното, което беше – за камбанарията и тази част за парапетите и т.н. трябвали още малко пари.

Божидар Димитров: Трябват. Той ги увеличава непрекъснато.

Бойко Борисов: Ходихме с Дянков. Това, което е направено, е прекрасно. Хиляди хора ходят там.

Божидар Димитров: И то стана основно с наши пари, на държавата. Супер лукс е.

Бойко Борисов: Винаги съм ви казвал: правите ли нещо за началника, никога няма да се свидите. Така че, днес искам да се чуеш с него и да ми кажеш, последно, за да го впишем в тази точка.

Божидар Димитров: Министър Дянков да му мисли.

Бойко Борисов: Ако трябва, ще отидеш на място там, да ти покажат точно какво още трябва да се направи, да го остойностим и да го приключим. Не знаете, че от парите, от държавната дотация, които се полагат на политическите партии, ние за няколко църкви вече направихме покривите с партийни пари, а не от бюджета на държавата, така че също помагаме."

Практиката "по-издигнатите измежду българите" да правят крупни дарения за строежа и възстановяването на църковни храмове е добре известна още от 90-години, когато много от покойните вече застрахователни босове строяха параклиси и възстановяваха манастири. Впоследствие се появи нова тенденция – известни бизнесмени да се сдобиват с църковни титли. Такъв бе случаят с евродепутата Слави Бинев и оръжейния бос Петър Манджуков, които станаха архонти.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?