Блатер: Не съм корумпиран и ще отида в Рая

САЩ поискаха екстрадицията на седем от 14-те арестувани заради подкупи шефове на ФИФА

Сеп Блатер

"Не съм корумпиран и вярвам, че един ден ще отида в Рая", заяви президентът на ФИФА Сеп Блатер в интервю за германското издание "Бунте", цитирано от световните агенции в четвъртък.

"Съвестта ми е чиста. Ако някой ме обвини, че съм корумпиран, аз го питам дали знае значението на тази дума. Който ме нарича корумпиран, трябва да докаже това, но никой няма да успее, защото не съм такъв", заявява Блатер.

"Отворен съм за коректна и позитивна критика и съм склонен да я приема, ако имам нужда от промяна в бъдеще", допълва той. "Ако обаче някой ме нарече корумпиран, само защото ФИФА е корумпирана, аз само мога да разклатя ръката си. Всеки, който каже нещо такова, трябва да отиде в затвора", заяви още Блатер.

По думите му, в последните седмици само вярата му давала сили. "Аз съм религиозен човек и се моля. Нося златен кръст, който е осветен от папа Франциск. Вярвам, че ще отида в Рая един ден. Но не вярвам, че има Ад. С това не със съгласен с папата", каза Блатер, който няма да присъства на финала на Световната купа за жени този уикенд в Канада "по лични причини".

Критиките срещу 79-годишния ръководител на ФИФА се засилиха след скандала с арестите на  високопоставени чиновници от ФИФА в Цюрих по обвинения в корупция, малко преди изборите за нов президент на Световната футболна централа в средата на юни.

Сред задържаните са вицепрезидентите на организацията Джeфри Уеб и Еухенио Фигередо, както и бившият вицепрезидент Джак Уорнър. Задържани бяха и Едуардо Ли, Хулио Роча, Костас Такас, Рафаел Екскивел, Хосе Мария Марин, Николас Леос, свързаните със спортния маркетинг Алехандро Бурзако, Арън Дейвидсън, Уго Джинкис и Мариано Джинкис, както и Хосе Маргулис, който е играл ролята на посредник при незаконните плащания.

Два дни след акцията се състоя конгреса на ФИФА, на който Сеп Блатер беше преизбран за петия си мандат, но дни по-късно швейцарецът каза, че ще се оттегли, но се оказа, че не е подал оставка.

Междувременно правителството на САЩ изпрати официална молба до швейцарските власти в сряда за екстрадицията на седем (от общо четиринадесет) от арестуваните през месец май функционери на ФИФА.

Всички те бяха обвинени в корупция в резултат на мащабно разследване на ФБР, а от Швейцария обявиха, че ще изслушат служителите на ФИФА преди да обявят крайното си решение. Футболните чиновници и адвокатите им имат 14 дни за отговор, а срокът може да бъде удължен само при представяне на основателна причина.

Арестуваните на 27 май функционери на ФИФА са задържани в различни затвори в региона на Цюрих.

Обвиненията повдигнати от страна на САЩ са за получаване на подкупи, измами и конспирации за пране на пари, а разследването е било в ход повече от 20 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?