Блеър договорил решение на кризата с българките до края на юни

Блеър договорил решение на кризата с българките до края на юни

Решение по случая с осъдените на смърт медици се очаква до края на юни, заяви директорът на фондация "Кадафи", чийто председател е синът на либийския лидер Сейф ал Ислам, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Семействата на заразените със СПИН либийски деца съобщиха в четвъртък, че са постигнали споразумение с британския премиер Тони Блеър, което може да доведе до скорошно решаване на случая с петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт по обвинение в умишлено заразяване на деца с вируса на СПИН, отбелязва агенцията.

"Представители на семействата на заразените със СПИН деца и британският премиер постигнаха съгласие за уреждане на въпроса с международната общност, което да удовлетвори всички страни и да  сложи край на кризата преди да приключи германското председателство на ЕС, на 21 юни", заяви пред АФП говорителят на семействата Идрис Лага.

Фондация "Кадафи" заяви, че има надежда за скорошно решаване на случая след среща в Брюксел между представители на ЕС и на семействата на заразените деца. "Признаци за скорошно уреждане на кризата се появиха след преговорите в Брюксел на 10 май", се казва в нейно комюнике.

Срещата между семействата и Блеър бе позитивна, каза в четвъртък пред АФП директорът на фондацията Салех Абделсалам. Това свидетелства за сериозно желание на семействата и на международната общност за намиране на решение, добави той.

Представители на семействата се срещнаха с Блеър при посещението му в Либия във вторник. "Казахме на г-н Блеър, че изтичащото време не е в полза на никоя от страните, най-вече на либийските деца, по медицински причини", обясни говорителят на семействата.

"Постигането на решение ще гарантира живота на българските сестри, но и ние искаме международната общност да гарантира живота на децата ни", подчерта той.

Либийски източници потвърдиха неотдавна пред АФП, че дискретните преговори между двете страни могат да завършат със споразумение, което да позволи на медиците да избягнат смъртната присъда, предаде БТА.

Медицинските сестри Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валя Червеняшка, Валентина Сиропуло и Снежана Димитрова, както и лекарят Ашраф ал Хаджудж са обвинени в заразяването със СПИН на 438 деца във втория по големина либийски град Бенгази. 56 от децата вече са починали.

Шестимата бяха осъдени на смърт през 2004 г., а през 2006 г. присъдата им бе потвърдена.

Осъдените очакват процес в апелативна инстанция, първоначално предвиден за началото на май, но за който не е определена дата. Те са в либийски затвор повече от осем години, напомня агенцията.

  

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?