Блеър е превъзмогнал негативите от войната в Ирак

Блеър е превъзмогнал негативите от войната в Ирак

Британският премиер Тони Блеър е превъзмогнал яростните опозиционни атаки срещу подкрепата си за войната в Ирак и водената от него Лейбъристка партия печели преднина в допитванията на общественото мнение девет дни преди парламентарните избори. Това показват две социологически проучвания, обявени във вторник.

Според проучване на агенция NOP за в. Индипендънт, Лейбъристката партия се ползва с 40% подкрепа, като е качила 3 пункта в сравнение с миналата седмица. Консерваторите, основната опозиционна партия, е понижила 2 пункта, като подкрепата за нея е 30%, а либералдемократите остават на 21 процента.

Ако тези резултати се повторят в изборния ден на 5 май, Тони Блеър ще спечели трети управленски мандат с парламентарно мнозинство от 150 депутати, намалено с около 10 места в сравнение с предишните избори.

Проучването сред 959 избиратели е било проведено в края на миналата седмица, когато кампанията за пръв път се фокусира върху подкрепата на Блеър за войната в Ирак.

Проучване на в. Таймс и Ай Ти Ви нюз дава на лейбъристите 41%, срещу 33% за консерваторите и 19% за либералдемократите.

След седмици на дебати по вътрешнополитически въпроси, лидерът на консерваторите Майкъл Хауърд използва участието си в телевизионно интервю, за да обвини Блеър, че е лъгал за причините, поради които е подкрепил американския президент Джордж Буш за Ирак.

През последните дни социологическите проучвания преимуществото на лейбъристите ще се удвои, ако лидер на партията стане Гордън Браун. Популярността на Блеър сред избирателите не е висока заради подкрепата му за войната в Ирак – всеки шести британец иска незабавно извеждане на войските оттам и само 19 процента виждат необходимост от военно присъствие в Ирак. Проучванията обаче също така показват, че за британците вътрешната политика е по-важна от външната, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят