Блеър: И сега е ясно, че Саддам е бил заплаха

Според британския премиер Тони Блеър, войната в Ирак е била оправдана въпреки откритите впоследствие грешки в разузнавателните данни, предшествали инвазията и послужили като аргумент за нея.

Блеър присъства на дебата в парламента, посветен на начина, по който е използвана разузнавателната информация непосредствено преди воденото от Съединените щати нахлуване в Ирак. Той повтори, че и сега е ясно, че Саддам Хюсеин е бил заплаха за света.

Опозиционните партии поискаха премиерът да присъства на обсъждането за заключенията в публикувания миналата седмица доклад на лорд Бътлър, който показа пропуските в системата.

В началото на дебата британският премиер повтори, че информацията, с която е разполагал от разузнаването, не е оставила у него съмнение, че бившият иракски лидер Саддам Хюсеин разполага с програми за разработката на оръжия за масово поразяване. Изказването на Блеър на няколко пъти беше прекъсвано и от опозицията, и от негови депутати, предаде Би Би Си.

Представители, включително и от управляващата Лейбъристка партия, искаха да разберат дали Блеър е бил подведен от службите или той самият е подвел британското общество с аргументацията си в полза на войната.

Лидерът на опозиционните консерватори Майкъл Хауърд подчерта, че според доклада използвана разузнавателна информация е била "малко, спорадична, откъслечна и ограничена". Той разкритикува правителство и за това, че не е имало план за действие след окупацията.

Лидерът на либералдемократите Чарлз Кенеди заяви, че Блеър би трябвало да се срамува от войната.

В доклада, който лорд Бътлър представи, се посочва, че в при данните на разузнаването преди войната няма доказателства за "преднамерено преувеличаване" на заплахата от оръжията на Саддам Хюсеин.

Независимо от критиките към разузнаването, премиерът Блеър заяви пред депутатите във вторник, че от оценките на службите не останал със съмнения, че Саддам е имал намерение, програми и оръжия за масово унищожение.

Международната общност подкрепи това виждане чрез резолюция 1441 на Съвета за сигурност на ООН.

Независимо от това, че в Ирак не бяха открити складирани оръжия, част от проблема, е че сега се отива в другата крайност и се казва, че не е имало никаква заплаха, посочи Блеър и добави, че това не отговаря на истината.

Премиерът изтъкна, че сега висши служители от МИ -6 обсъждат как да приложат препоръките за работата на разузнаването от доклада на лорд Бътлър.

Съвместната комисия по разузнаване ще има нов временен ръководител - Уилям Ерман от външното министерство, съобщи още премиерът. Той ща замени Джон Скарлет, който става директор на МИ-6, въпреки че бившият лидер на консерваторите Хейг и бившият външен министър от кабинета на Блеър Робин Кук заявиха, че Скарлет не бива да заема новия пост.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?