Блеър може да стане спецпратеник за Близкия изток

Блеър може да стане спецпратеник за Близкия изток

САЩ са предлагали на британския премиер Тони Блеър поста на специален пратеник за Близкия изток, съобщиха ББС и американската телевизия ЕйБиСи. Президентът Джордж Буш и американският държавен секретар Кондолиза Райс вече са говорили с Блеър по този въпрос.

Двама висши представители от американската администрация са заявили за ББС, че британският премиер е проявил интерес към предложението, според което той трябва да изпълнява ролята на специален пратеник на т.нар. Близкоизточен квартет, в който участват САЩ, ЕС, ООН и Русия.

Официален говорител на премиера коментира, че има доста спекулации около бъдещето на Блеър, повечето от които “неакуратни”.

Представители на Белия дом са заявили за ББС, че е имало предварителни разговори и не са пожелали да коментират как Блеър е реагирал на предложението. По-късно източници от администрацията са уточнили, че както израелците, така и палестинците са одобрили предложението.

“Изглежда, че това ще бъде следващата работа на Тони Блеър и изглежда, че Тони Блеър я иска”, посочва кореспондентът на ББС във Вашингтон. Той обаче допълва, че консултациите не са приключили и предстоят още разговори.

След десет години на “Даунинг стрийт” 10, британският премиер се оттегля от поста на 27 юни.

Все още не е ясно дали останалите членове от “квартета” за Близкия изток са одобрили новия му пост. По-рано арабската телевизия Ал Джазира съобщи, че Блеър се готви за позицията, която е вакантна, след като бившият президент на Световната банка Джеймс Улфенсън напусна през април 2006 г.

Говорителят на израелското правителство Мири Ейсин заяви пред ББС, че министър-председателят Ехуд Олмерт е запознат с идеята и силно подкрепя един продължителен ангажимент на Блеър в Близкия Изток и с мирния процес.

Говорителят на Белия дом Дана Перино каза: “Явно министър-председателят Блеър беше много активен и дълбоко включен в Близкоизточните мирни проблеми докато беше премиер”. Тя добави, че президентът Буш и премиерът Блеър си говорят често и не би била изненадана, ако са разговаряли за това какво ще прави Блеър след като напусне “Даунинг стрийт”, но към този момент няма какво да съобщи.

Споделяне

Още от Свят