Блеър насрочи изборите за 5 май

Блеър насрочи изборите за 5 май

Британският премиер Тони Блеър обяви във вторник, че общите избори във Великобритания ще се проведат на 5 май. Както повелява традицията, той посети Бъкингамския дворец и поиска от кралицата да разпусне парламента следващата седмица, предаде Би Би Си.

Това ще бъдат трети избори за Блеър като лидер на Лейбъристката партия, която е на власт от 1997-ма година. Обявявайки датата на изборите, премиерът посочи, партията му е готова да управлява трети мандат.

Мнозина очакваха Блеър да обяви началото на предизборната кампания в понеделник, но заради смъртта на папата това беше отложено. Кампанията ще започне същински след няколко дни - когато минат погребението на Йоан Павел Втори в петък и сватбата на принц Чарлз в събота.

Основни теми на предизборната битка са състоянието на здравеопазването и образованието, имиграцията и икономиката.

Главните опозиционни партии се надяват да се възползват максимално от  разпространеното, според тях, недоволство от министър-председателя.

"Горди сме с постигнатото през последните 8 години", заяви Блеър на излизане от Бъкингамския дворец. Той изрази твърдото намерение на лейбъристите да градят върху основите на постигнатите успехи, да ускорят промените и да продължат да инвестират в обществените услуги.

Блеър каза, че иска да предостави повече възможности на хората да достигнат потенциала си и преди всичко да разшири инвестициите в обществения сектор и да затвърди икономическата стабилност.

Няколко проучвания на общественото мнение, публикувани във вторник, сочат малка преднина от 2 до 5 процента за Лейбъристката партия пред основната опозиционна сила - Консервативната партия.

Едно проучване обаче показва, че торите водят с 5% пред лейбъристите сред гражданите, които със сигурност ще гласуват.

Изборите ще бъдат важен персонален тест за премиера Блеър - харизматичен и динамичен лидер, който допринесе за "катапултирането" на лейбъристите на власт през 1997 г. и за победата им на следващите избори през 2001 г., подчертава АП.

Самият Тони Блеър каза още в края на миналата година, че лично той няма да се бори за четвърти мандат.

Лидерът на консерваторите Майкъл Хауърд каза, че избирателите са изправени пред “ясен избор” – или да възнаградят Блеър за осемте години на неизпълнени обещания и да гласуват за още пет години приказки, или да гласуват за консерваторите, които решени да действат по проблемите, които имат значение.

Парламентът във Великобритания се избира за максимум 5 години, така че ако правителството получи още един мандат, Блеър ще остане премиер най-малко до 2010 година. 

Споделяне

Още от Свят