Блеър: Не са правени сделки за освобождаването на моряците

Блеър: Не са правени сделки за освобождаването на моряците

Британският министър-председател Тони Блеър приветства завръщането у дома на 15 - те британски военнослужещи, които близо две седмици бяха задържани в Иран, и повтори, че не са правени никакви дипломатически сделки за тяхното освобождаване.

Блеър даде пресконференция в четвъртък в 11 ч. (по Гринуич), когато екипажът, освободен преди ден от иранския президент Махмуд Ахмадинеджад, се приземи на лондонското летище Хийтроу с полет на Бритиш еъруейс.

“Никакви сделки”

Премиерът каза, че освобождаването на 15-те моряци и морски пехотинци е станало “без каквито и да е сделки, преговори и без всякакви странични договорки от какъвто и да е характер”. Блеър направи уговорката, че се е наложило да бъдат задействани определени дипломатически канали, които в отношенията с Иран обикновено не се използват.

Освобождаването на моряците е повод за радост, каза Блеър, но отбеляза, че тяхното завръщане у дома съвпада с новината за убити същия ден британски войници в Ирак.

“Ние се радваме, че нашите военнослужещи се завръщат невредими от залавянето, но от друга страна, се връщаме към тъжната и грозна реалност за случващото се от тероризма в Ирак”, каза Блеър.

Министър-председателят заяви, че освобождаването на екипажа е оправдало “двупистовата стратегия” на Великобритания за двустранен диалог, съчетан с мобилизиране на международния натиск.

“Но не трябва да има неразбиране за базата, на която протече тази комуникация”, каза Блеър и добави: “Ние трябва да се държим абсолютно твърдо по отношение на каквато и да е подкрепа на иранския режим за тероризма. Ако Иран има истинска тревога за региона или случващото се там, това са неща, които могат да бъдат дискутирани. Това, което не може да се приеме е, когато има опити да се саботира волята на демократично избраното правителство в Ирак или на международната общност.”

Екипажът замина за база на ВВС

Хеликоптери очакваха на Хийтроу британския екипаж, който бе отведен в база на Кралските военновъздушни сили в югозападна Англия.

Петнайсетимата бяха изпратени в Техеран от британския посланик Джефри Адамс, съобщи държавната иранска агенция. Според репортер на АП членовете на екипажа са били настанени в бизнес класа за шестчасовия полет и още при излитането от Техеран отворили шампанско.

Преди да се качат на самолета, 15-те военнослужещи бяха снимани да получават и разглеждат подаръци, дадени им от името на иранския президент.

“Подарък”

В сряда следобед Ахмадинеджад съобщи на пресконференция, че освобождава задържаните като “подарък” за британския народ преди Великден.

През 13-те дни на пленничество иранските власти не допуснаха достъп на британския консул до екипажа, който бе държан на тайно място.

Ахмадинеджад обяви преди ден, че освобождаването на екипажа е жест на добра воля в чест на отбелязаното миналата седмица рождение на Мохамед, “свещеният пророк на исляма – източник на всяка доброта”. Според държавните ирански медии президентът е добавил и другия повод за освобождаването на моряците – наближаващият християнски Великден.

След това британският екипаж се срещна с Ахмадинеджад и му благодари за освобождаването. Четиринайсетте военнослужещи бяха облечени в костюми, а единствената жена от екипажа Фей Търни бе облечена в панталон и със забулена глава по време на срещата с иранския президент, стоящ до преводач. Ахмадинеджад се пошегува с един от моряците, казвайки, че са дошли на “задължителна ваканция” и после пожела успех. Моряците от своя страна бяха чути да изказват горещи благодарности за освобождаването и за доброто отношение към тях.

Аятолахът изиграл основна роля?

Макар че иранският президент оповести пред публиката, че пуска заложниците, кореспондентът на СиЕнЕн Кристиян Аманпур посочва, че решението за освобождаването е дошло от върховния лидер аятолах Али Хаманей, който има последна дума по въпроси от сферата на дипломацията, отбраната и други ключови теми.

Така се стигна до развръзка на кризата, която опасно ескалира през последните две седмици, повиши цените на петрола и засили тревогите за военен конфликт. Жестът с освобождаването на моряците показа, че твърдолинейният ирански режим е решил да покаже сила, но не желае да задълбочава кризата.

Иран не получи основното, за което настояваше – публично извинение за навлизане в териториалните му води. Великобритания твърдеше, че екипажът е задържан в иракски води и че разчита на тихата дипломация за решаване на проблема, отбелязва АП.

Кризата започна на 23 март, когато части на Иранската революционна гвардия задържаха британците на товарен кораб, на който те са се качили да проверят за контрабанда на стоки за Ирак. Инцидентът стана в северната част на Персийския залив, в зона, която от години е спорна между Иран и Ирак и всяка страна претендира, че това са нейни териториални води. 

Техеран заяви, че и трите плавателни съда са били в ирански води, а Лондон каза, че са били в иракски води и са изпълнявали задачи с мандат на ООН. Великобритания разпространи и сателитни снимки, доказващи координатите на екипажа. Твърденията на Лондон бяха подкрепени от ООН и Ирак.

В отговор Иран разпространи няколко видеорепортажа на задържаните, включително “признания” на четирима от тях, че са нарушили иранското морско пространство.

Великобритания изрази възмущение от репортажите и заяви, че признанията са правени под натиск, в нарушение на Женевската конвенция.

В сряда Блеър благодари на съюзниците на Великобритания, на Съвета за сигурност на ООН и на съюзниците на Иран в региона за тяхната подкрепа.

Вашингтон отрича връзка със ситуацията около задържаните иранци

Говорителят на Белия дом каза, че президентът Буш “приветства новината” за освобождаването на британците.

Ахмадинеджад каза, че пускането на британците не е свързано със статуса на петте ирански официални лица, задържани от американските сили при военна операция в северен Ирак през януари. “Ние подходихме към проблема от хуманитарни позиции. Това беше едностранно решение”, каза той.

В същото време американски военен представител каза, че се обсъжда искането на Техеран да се разреши на ирански представители достъп до иранските задържани. “Отправено е искане, но нищо не е постигнато към момента”, заяви неназованият военен източник пред СиЕнЕн в сряда.

Сирия, която е близък съюзник на Иран, заяви, че е изиграла роля за освобождаването на британците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?