Блеър обеща да говори с Кадафи за медицинските ни сестри

Британският премиер Тони Блеър е обещал, че лично ще разговаря с либийския лидер Муамар Кадафи за намиране на възможно най-бързия начин за решаване на проблема с българските медицински сестри. Това е станало по време на срещата между българския и британския премиери, съобщиха от правителствената пресслужба в петък.

Срещата с Блеър бе част от работното посещение на министър-председателя Сергей Станишев в Лондон.

Основен акцент по време на разговора е била съдбата на осъдените български медицински сестри в Либия. Според правителствената пресслужба подкрепата на Лондон е особено важно, като се има предвид влиянието, което Великобритания има в Либия и личното познанство на Блеър с Муамар Кадафи.

Блеър се е ангажирал и занапред страната му да използва всички възможни механизми, за да се постигне благоприятно разрешаване на проблема с медицинските ни сестри.

Станишев е запознал британския си колега с идеята си Бенгази да стане център за лечение на болни от СПИН в Африка. Той отново подчертал, че свързването на случая на българските медицински сестри с делото за Локърби е недопустимо.

Като конструктивни бяха определени отношенията между София и Лондон от Станишев и Блеър.

Британският премиер изрази благодарност към България за участието на контингентите ни в Ирак и Афганистан и за приноса ни за стабилизиране на Балканите.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?