Блеър обеща доказателства за притежаваните от Ирак оръжия за масово унищожение

Британският премиер Тони Блеър заяви, че Великобритания и САЩ ще намерят доказателства за съществуването на оръжия за масово унищожение в Ирак и скоро ще ги оповестят, предадоха Ройтерс и АФП. Блеър направи това изказване в интервю за британската телевизия Скай в Санкт Петербург, където участва в тържествата по случай 300-годишнината на града.

Знам със сигурност, че такива доказателства вече се събират и през идните седмици и месеци те ще бъдат предоставени на обществеността, каза британският премиер. Тони Блеър призна, че ако не бъдат намерени оръжия за масово унищожение, доводът за започване на военната операция срещу Ирак ще се обезсили, съобщава АФП.

От падането на режима на Саддам Хюсеин до днес американско-британските сили в Ирак не са успели да открият оръжия за масово унижожение.

Същевременно британският премиер е критикуван остро от медиите и опонентите си във Великобритания, според които той е преувеличил иракската заплаха, за да оправдае военната операция, посочва агенцията.

Директорът на американското Централно разузнавателно управление /ЦРУ/ Джордж Тенет вчера защити достоверността на предоставените сведения за Ирак в отговор на многобройните критики срещу САЩ заради неуспешните опити за откриване на оръжия за масово унищожение, предаде АФП.

Безпристрастността на нашата работа не може да се поставя под съмнение и всички инсинуации за обратното са неоправдани, посочи Тенет.

В петък Пентагонът съобщи, че в понеделник в Ирак ще бъде изпратен нов екип от 1300 специалисти, който да подпомогне операцията по издирване на оръжията.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?