Блеър: Отново бих взел същото решение за Ирак

Британският премиер Тони Блеър защити недвусмислено политика на правителството си и потвърди убеждението си, че войната в Ирак е била необходима, предаде Би Би Си.

В реч пред годишната конференция на управляващата Лейбъристка партия Тони Блеър заяви, че отново би взел същото решение за Ирак, въпреки че много хора в партията не го одобряват.

Той призна, че конфликтът в Ирак е предизвикал разделение, но запита какво друго е можело да се направи на негово място, като се имат предвид данните от разузнаването за търговията с оръжия за масово поразяване, както и бруталните действия на Саддам Хюсеин. Пред конференцията на Лейбъристката партия той каза още, че Ирак е станал по-добра държава без Саддам.

"Знам, че много хора са дълбоко убедени, че действията ни в Ирак бяха погрешни. Искам от тях само едно нещо - да атакуват решението ми, но най-малкото да разберат защо съм го взел и защо бих взел същото решение отново", посочи той.

Блеър обеща, че войната "ще приключи с мир". Той каза: "Представете си, че сте премиер и получавате тези данни от разузнаването не само за Ирак, но за цялата тъмна търговия с оръжие за масово поразяване. А нещо, което знаем не от разузнаването, а от историческите факти, е, че режимът на Саддам не само е разработвал, но и е притежавал такива оръжия."

Според Блеър една от основните заплахи през 21-и век идва от фанатизма, изправен срещу разума. "Представете си, че терористите повторят 11 септември или дори по-лошо. Представете си, че се сдобият с химическо, биологическо или ядрено оръжие или мръсна бомба. Ако можеха, щяха да го направят. Тогава какво?" - запита той, цитиран от Ройтерс.

"И ако това е заплахата на 21-и век, Великобритания ще помогне да се справим с нея, не защото е кученцето на Америка, а защото това ще направи Великобритания по-сигурна", каза още Блеър.

Той призова още палестинците и израелците да не позволят на екстремистите да решат съдбата на близкоизточния мирен процес. Междувременно социологическите проучвания сочат сериозен спад в подкрепата за лейбъристите и в личния рейтинг на Блеър.

Премиерът припомни постиженията по време на управлението му, продължило шест години и половина. Никога досега не сме управлявали толкова дълго и имаме възможност да изкараме пълен трети мандат, каза той пред делегатите. Преди да започне да говори, Блеър бе посрещнат с бурни аплодисменти, отбелязва ДПА.

Още от Свят