Блеър предупреди Иран за “различна фаза” в действията за освобождаване на екипажа

Блеър предупреди Иран за “различна фаза” в действията за освобождаване на екипажа
Усилията за освобождаване на 15-те британски моряци, задържани от Иран, ще навлязат в “различна фаза”, ако дипломатическите преговори се провалят, заяви във вторник британският премиер Тони Блеър.

Революционната гвардия на Иран задържа екипажа в петък, като британците казват, че са провеждали инспекция на търговски плавателни съдове в северната част на Персийския залив. Лондон твърди, че екипажът е задържан в иракски води, където е изпълнявал мисия с мандат на ООН. Според Техеран британците са навлезли в техни води. Световните агенции отбелязват, че инцидентът е станал в тази част на залива, която е оспорвана гранична зона между Иран и Ирак.

От “Даунинг стрийт” съобщиха, че могат да предоставят доказателства, че британският плавателен съд не е навлязъл в ирански води.

Външният министър Маргарет Бекет призова за “спешно връщане” на задържаните.

ББС съобщава, че моряците са задържани в база на Иранската революционна гвардия в Техеран.

“Тези хора трябва да бъдат освободени”, заяви Блеър пред GMTV.

В момента се опитваме да постигнем това по дипломатически канали и да накараме иранското правителство да разбере, че тези хора трябва да бъдат освободени и че няма абсолютно никакви основания да бъдат задържани, каза Блеър.

“Аз се надявам, че ще успеем да ги освободим. Ако не успеем, ще преминем в различна фаза”, допълни той.

Има спекулации, че залавянето на британския екипаж е свързано с ареста на петима иранци от американските сили в Ирак.

Блеър заяви, че ситуацията е “напълно различна”, тъй като каквито и да е ирански сили вътре в Ирак са в нарушение на мандата на ООН.

Въпросът в крайна сметка е дали иранското правителство иска да се съобразява с международното право или не, каза Блеър.

Помолен да обясни изявлението на Блеър, говорителят на премиера каза, че става въпрос за "нова фаза в курса, който следваме досега."

Това не означава, че Лондон смята да експулсира иранския посланик във Великобритания или да прибегне до сила, уточни говорителят.

По думите му Великобритания е "абсолютно сигурна", че военнослужещите не са били в ирански териториални води. "До момента не сме обяснили откъде знаем това, защото не желаем да предизвикваме засилване на напрежението", допълни той.

Във вторник говорител на иранското външно министерство, цитиран от АП, заяви, че задържаните са в добро здраве и към тях се отнасят по хуманен начин.

Междувременно семейството на Фей Търни, единствената жена сред екипажа, заяви, че преживява силни тревоги.

Като се позовава на свои източници в Иран, ББС предаде, че британците са разпитвани, за да се установи дали са изпълнявали разузнавателни задачи.

Бившият британски посланик в Иран сър Ричард Делтън заяви, че “различна фаза” в подхода към Иран може да означава генериране на международен натиск и засилване на критицизма срещу Техеран от страна на международната общност.

АП предаде, че задържането на екипажа и наложените санкции на ООН върху Иран в събота заради ядрената му програма за засилили напрежението между Запада и арабската държава и са повишили цените на петрола до най-високите им стойности през 2007 г.

Русия и Обединените Арабски Емирства настояха във вторник Иран да се съобрази с исканията за прекратяване обогатяването на уран. Техеран обаче отговори, че резолюцията на ООН е незаконна и повтори, че ядрената програма е за мирни цели.

Техеран заяви, че може да даде под съд британските моряци и морски пехотинци за нелегално навлизане в ирански води.  

Според анализатори кризата със задържаните британци е по-сложна и ще отнеме повече време за разрешаване в сравнение със сходен инцидент през 2004 г. Алекс Бигам от Foreign Policy Center смята, че вероятно има и вътрешнополитически противоречия в Иран какъв да е следващият им ход по случая.

Според по-твърдолинейни среди казусът може да се използва като разменна монета в спора със Запада за ядрената програма. По-умерени политици в Техеран обаче са на мнение, че трябва да се изграждат мостове с външния свят, а не да се ескалира напрежение.

Тълпа от студенти –хардлайнери се събра във вторник близо до базата, където са задържани чужденците и скандира “Смърт на Великобритания”, като призова властите за по-твърд подход, предаде иранската агенция Мер. Според официалната агенция ИРНА, обаче,  случаят все още може да бъде разрешен, ако Лондон поднесе извинение.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?