Блеър прекрати презентацията на книгата си

Блеър прекрати презентацията на книгата си

Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър видимо се стреми да се върне към публичния живот, но изглежда обществеността не е съгласна, пише във вторник вестник La Repubblica.

След като Тони Блеър в телевизионно интервю на журналистически въпрос за възможността да се върне в британската политика отговори : "Надявам се!", бившият министър-председател беше принуден да отмени насрочената за сряда презентация на спомените си и даване на автографи в най-голямата книжарница в Лондон. Причината е в опита да се избегне повторението на инцидентите, които в края на миналата седмица съпровождаха презентацията на книгата му в книжарница в Дъблин. Тогава стотици демонстранти хвърляха по него обувки, яйца и бутилки, наричайки го "палач" и "лъжец" заради войната в Ирак, съобщава изданието.

"Полемиката около решението му да застане на страната на Буш и Америка, за да свали Саддам Хюсеин по фалшиво, както се оказа в последствие, обвинение за притежание на оръжие за масово унищожение преследваше Блеър и в ирландската столица", пише вестникът.

Голямата вероятност от повторение на демонстрацията в Лондон, при това в още по-голям мащаб, убеди Блеър да се откаже от втората, а по всяка вероятност и от останалите презентации в книжарници. "Не искам публиката да изпитва неудобство заради неизбежните безредици, провокирани от демонстрантите", каза Блеър.

Трудно е да се разбере парадоксалната ситуация, в която се оказа най-успешният лейбъристки лидер. В стремежа си да се върне на политическата сцена - международната или националната, той не може да отиде в обикновена книжарница, толкова го ненавижда част от обществото.

Вероятно връщането на Блеър в публичния живот засега ще остане само добро намерение, заключва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от

Колко време давате на новия парламент?