Блеър премина успешно медицинска интервенция за аритмия

Британският премиер Тони Блеър претърпя в петък рутинна медицинска интервенция в лондонската болница Хамърсмит, където бе приет заради повтарящи се нарушения в сърдечния ритъм.

Британската телевизия Скай съобщи, че интервенцията е минала успешно и Блеър се чувства добре. Според кардиолози стара дума за рутинна процедура, която се отличава с нисък риск и кратък период на възстановяване.

Премиерът страда от суправентрикуларна тахикардия.

В 7.30 сутринта кортеж от три коли влезе пред главния вход на болницата. Там вече стояха доста униформени и цивилни полицаи. Заедно със съпругата си Чери, Тони Блеър бе на задната седалка на премиерската си лимузина със сако, но без вратовръзка, предаде ББС.

За втори път в рамките на една година Блеър идва като пациент в болницата Хамърсмит. През октомври миналата година след оплаквания от болки в гърдите той получи лек електрошок, за да бъде нормализиран сърдечният му ритъм.

Методът на катетърна аблация бе разработен преди 10-15 години. При местна упойка през бедрото в сърцето на пациента се вкарват три или четири фини проводника, наречени катетри. С рентгенова технология и електрически сигнали от проводниците лекарите могат да установят източника на проблема и да го отстранят. Процедурата трае от един до няколко часа и е смятана за безопасна и ефективна.

Въпреки младежкия си вид Блеър на моменти изглеждаше уморен през последните 18 месеца. Те бяха най-трудни в кариерата му заради разделението сред британците по въпроса за войната в Ирак и намаляващата му популярност, отбелязва Ройтерс. Премиерът за първи път се оплака от нарушения в сърдечния ритъм в края на миналата година, а симптомите се повториха в лек вариант отново през август.

Блеър възнамерява да се върне на работа в понеделник. Дотогава той ще бъде заместван от вицепремиера Джон Прескот.

Блеър поиска трети мандат и се отказа от четвърти

В интервю за ББС британският премиер заяви, че има намерение да изкара и трети мандат, ако неговата партия спечели следващите общи избори.

Тони Блеър каза, че има аритмия през последните два месеца, но посочи, че това не му е попречило да си върши работата. "Не е особено тревожно, но е нещо, което трябва да се оправи. Наричат го "рутинна процедура", заяви Блеър пред ББС.

Той иска да разсее всички спекулации, че заплахата за здравето му го прави уязвим лидер и даде ясно да се разбере, че смята да изкара още един пълен мандат като премиер, ако спечели изборите догодина. Блеър обаче отбеляза, че не смята да се кандидатира за четвърти път.

"Решението кой е премиер на страната е решение на британците. Те решават дали аз ще получа или не тази работа. Но ако бъда избран ще изкарам пълен трети мандат. Не искам четвърти мандат. Не смятам, че британците ще искат да имат един и същи премиер толкова дълго. Смятам обаче, че сега е редно да заявя намерението си."

Явно смяна на лидера може да се очаква след като Блеър изкара 11 или 12 години на власт. Неговата цел като прави такова изказване е, по неговите думи, "да даде сигурност на британците и да отговори на безкрайните спекулации в пресата, че смята да предаде властта на министъра на финансите Гордън Браун": "Винаги съм казвал, че имам огромно уважение към Гордън. Сигурен съм, че много хора биха искали той да бъде на поста и смятам, че той е достатъчно способен за това, не ме разбирайте погрешно. Но причината да остана е за да довърша работата си. Аз я започнах, аз искам да я довърша", каза Блеър.

Но вместо да тушира засиления интерес към често напрегнатите отношения между двамата, Блеър вероятно ще открие, че е постигнал точно обратния ефект, отбелязва ББС.

Наблюдател на ББС посочва, че съобщаването на Блеър за намеренията му да изкара трети мандат е "доста необичайно".

Това е много, много ясно послание към критиците му вътре в партията, включително към онези, които са привърженици на Гордън Браун и се наричат "Браунисти", че той има намерение да остане за много дълъг период, отбелязва ББС.

Лидерът на опозиционната Консервативна партия Майкъл Хауърд изрази съжаление за влошеното здравословно състояние на премиера и му пожела успешно и скорошно възстановяване.

Съпредседателят на торите Лайм Фокс обаче добави, че с изявлението си Блеър е създал условия за нестабилност, тъй като посланието му за трети мандат и отказ от четвърти ще засили борбите за лидерството в Лейбъристката партия.

В същото време от "Даунинг стрийт" 10 бе потвърдено, че Блеър си е купил нова къща в луксозен лондонски квартал на стойност 3.5 милиона паунда.

Още от Свят