Блеър призован да подаде оставка заради Ирак

Лидерът на британските консерватори призова премиера Тони Блеър да подаде оставка, тъй като не може да защити ключов аргумент от доклада за заплахата от режима на Саддам преди войната в Ирак.

Прицел на атаките е твърдението за способността на иракския режим да разположи оръжия за масово поразяване за 45 минути. Британският министър на отбраната Джеф Хун бе запитан в парламентарна комисия защо не е коригирал заглавията в британските вестници миналата година, които са обявявали, че Великобритания може да бъде атакувана в същия срок, предаде Би Би Си.

Джеф Хун заяви, че е знаел, че съдържащото се в доклада твърдение за способността на иракския режим да насочи оръжия за масово поразяване за 45 минути се е отнасяло само добойни оръжия с близък обхват, но не мисли, че обществеността е била подведена в навечерието на войната.

Лидерът на опозиционната консервативна партия Майкъл Хауърд заяви, че сериозността на въпроса е толкова голяма, че премиерът Тони Блеър трябва да обмисли дали да не подаде оставка. В сряда Тони Блеър заяви, че не е бил наясно, че твърдението за възможностите на Багдад да разположи оръжията си за масово поразяване за 45 минути се отнася само за тактически оръжия, а не за ракети с голям обсег.

Джеф Хун отхвърли твърденията, че премиерът не е знаел всички подробности от ключовите разузнавателни доклади за Ирак, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

По телевизия Скай Джеф Хун отбеляза, че е неизбежно министърът на отбраната да има достъп до по-голям обем информация в тази област от премиера. Той обаче изтъкна, че няма разминаване между това, което е било известно на него, и това, което е знаел Блеър. Министърът посочи още, че твърдението за 45-те минути, включено в разузнавателния доклад за иракските оръжия от септември 2002 г., не е било основният аргумент на кабинета при вземането на решение за война.

В същото време няколкостотин журналисти и служители на Би Би Си участваха днес в национална акция, за да изразят подкрепа за своята организация. Демонстрантите протестираха срещу нападките към работата на Би Би Си, които доведоха до оставките на двамата техни ръководители Грег Дайк и Гевин Дейвис.

Участниците носеха плакати "Долу ръцете от Би Би Си!" и "Не на политическата намеса в Би Би Си!" Демонстрацията се състоя край телевизионния център на компанията в западен Лондон, а подобни акции на техни колеги имаше в Манчестър, Нюкасъл, Кардиф и Глазгоу.

Двамата най-високопоставени ръководители на корпорацията подадоха оставки, след като съдията лорд Хътън разпространи своя доклад по случая със смъртта на британския оръжеен експерт Дейвид Кели. В доклада се отправяше яростна критика срещу дейността на Би Би Си, която бе съобщила, че властите са подсилили разузнавателните данни за забранени оръжия в Ирак.

Документът оневини правителството на Тони Блеър по случая Дейвид Кели.

Споделяне

Още от Свят