Блеър разпореди проверка на разузнаването

Независимо разследване ще проучи разузнавателната информация, с която правителството обоснова участието на Великобритания във войната срещу Ирак.

Лорд Робин Бътлър, работил като секретар в кабинета и на Тони Блеър, и на двата му предшественици от Консервативната партия, ще оглави шестчленната комисия, която трябва да установи дали разузнавателните данни отпреди войната в Ирак са били верни или погрешни.

В комисията ще участват двама депутати - един лейбърист и един консерватор. Либералдемократите отказаха да излъчат представител в комисията с мотива, че тя няма да прави политически оценки на войната в Ирак.

Британският премиер Тони Блеър бе под нарастващ натиск да разпореди проверка на информацията, според която Саддам Хюсеин е притежавал оръжия за масово поразяване, след като президентът Джордж Буш вече обяви такова разследване в САЩ.

Досега Блеър се съпротивляваше да разпореди проверка, макар че в месеците след войната в Ирак не бяха открити забранени оръжия.

Днес обаче той заяви пред парламента, че съществува проблеми около това как разузнаването е събирало информация и нейното използване от правителството, предаде Би Би Си. Едновременно с това Блеър подчерта, че след разследването на съдия Хътън правителството е било оневинено по повод на критите, че е "разкрасило" доклада за заплахата от иракските оръжия.

Пред Координационната комисия, която включва председателите на всички комисии от двете камари на британския парламент, Блеър каза, че е имало ясни доказателства, че преди войната Ирак е разполагал с оръжия за масово унищожение и че режимът на Саддам Хюсеин е представлявал заплаха за британските интереси.

Лидерът на либералдемократите Чарлз Кенеди настоя разследването да разгледа основаващите се на разузнавателните данни политически преценки, довели до войната.

Една от изтъкнатите бунтовнички в редовете на лейбъристите Клеър Шорт, която подаде оставка от правителството заради Ирак, предупреди, че разузнавателните служби не трябва да стават изкупителна жертва.

Лорд Бътлър - председател на независимата комисия

По повод решението лорд Бътлър да оглави независимата разследваща комисия, Ройтрес припомня, че в 37-годишната си кариера в държавните ведомства той бил свидетел на възхода и падението на четирима британски премиери.

Лорд Робин Бътлър ъв Брокуел ще трябва да води разследването, балансирайки между разузнавателните служби, които не са доволни от каквато и да било намеса в тайния им свят, и премиера Тони Блеър, който се опитва да убеди скептично настроените британци, че решението му да се присъедини към войната в Ирак е било оправдано, отбелязва Ройтерс.

Лорд Бътлър има десетки години опит в британските държавни ведомства. Той беше секретар на кабинета на бившите премиери Маргарет Тачър и Джон Мейджър. Работил е и една година за премиера Блеър. Той беше и личен секретар на бившите министър-председатели Едуард Хийт и Харолд Уилсън.

Според в. Таймс изборът на Бътлър, който беше и председател на постоянната комисия за тайните служби, трябва да успокои всичките страхове на разузнавателните служби относно разследването.

Докладът на комисията ще е публичен

Външният министър Джак Стро каза пред депутатите, че комисията ще работи по същия начин, по който е проведено разследването за Фолклендската криза през 1982 г, когато трябваше да се установи как Великобритания не е успяла да разбере предварително за намеренията на Аржентина за инвазия на островите.

Това означава, че комисията ще работи закрито, но заключенията ще бъдат обявени публично в края на юли, без да се разкрива чувствителна от гледна точка на разузнаването информация.

Лидерът на консерваторите Майкъл Хауърд каза, че по време на разговорите за съставянето на комисията е предложил разследването да адресира и проблема как правителството е използвало разузнавателната информация, а не само това как тя е била събрана.

Така обществото ще може да прецени дали войната е била оправдана, заяви Хауърд пред радио Би Би Си. Според него разследването не може да приключи с оценка дали войната е била правилна или грешна. Това е нещо, което ние трябва да решаваме - ние сме политиците, каза лидерът на консерваторите.

Блеър: Решението за войната в Ирак беше правилно

Съгласието на Тони Блеър за независимото разследване дойде ден след като американският президент Джордж Буш разпореди такова разследване в САЩ. Джак Стро каза, че лорд Бътлър ще работи тясно с американската комисия.

Тони Блеър отрече решението му за независимото разследване да е под американски натиск. Той посочи, че окончателният доклад на групата, която издирва оръжия в Ирак, ще се забави няколко месеца.

Американският оръжеен инспектор Дейвид Кей, който ръководеше издирването, каза, че в Ирак няма складирани оръжия за масово поразяване и не вярва, че такива могат да бъдат открити.

Тони Блеър обаче изтъкна думите на Кей, че има доказателства за това, че Саддам Хюсеин е имал програми за развитие на такива оръжия.

Ако това е вярно, законовото основание за войната е налице, продължи премиерът.

Мисля, че ние постъпихме правилно, не само защото Ирак беше опасен заради Саддам Хюсеин, но и защото останалият свят трябваше да знае, че този въпрос ще бъде разрешен по твърд начин, добави Тони Блеър.

В понеделник комисията по външна политика се усъмни, че "продължаващият неуспех на коалицията да открие оръжия за масово унищожение" е навредила на авторитета на САЩ и Великобритания, които са начело на войната с тероризма.

Испания и Дания отказаха разследвания, но защитиха войната

Междувременно испанският министър на външните работи Ана де Паласио отхвърли възможността да бъдат разследвани изявленията на испанското правителство за съществуването на оръжия за масово унищожение в Ирак, предаде АФП.

Де Паласио обясни, че позицията на испанското правителство винаги се е основавала на данните и на консенсуса, съществуващ в ООН. "Както всички знаем, в ООН беше постигнато съгласие за необходимостта Саддам Хюсеин да бъде разоръжен. Това беше записано в редица резолюции, включително в резолюция 1441", подчерта тя пред агенция Европа прес.

Ана де Паласио допълни, че според нея става дума за спор, който е бил уместен преди една година.

Датският премиер Андерс Фог Расмусен също отхвърли искането на опозицията за създаване на комисия, която да разследва причините, мотивирали Копенхаген да се присъедини към войната в Ирак, предаде АФП.

"За Дания ситуацията е различна. Нашето решение не се основава на доклади на разузнавателните ни служби. Решението беше политическо, тъй като отказът на Саддам Хюсеин да сътрудничи на ООН трябваше да има последици", заяви на пресконференция Расмусен. Той подчерта, че "тираните и терористите по света щяха да решат, че могат да правят безнаказано каквото си пожелаят, ако Саддам беше оставен да пренебрегва решенията на ООН".

"Поради тази причина решихме да се ангажираме с конфликта, а не заради заплахата от оръжия за масово унищожение. Ние взехме политическо решение. Някой може да не е съгласен с него, но това не е причина да се води разследване по въпроса", посочи Расмусен.

Испания и Дания бяха сред категоричните европейски поддръжници на военната операция в Ирак, ръководена от САЩ. Особено съществена беше позицията на Испания като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?