Блеър убеждава Берлускони за реформи в ЕС

Британският премиер Тони Блеър е в Рим, където убеждава италианския си колега Силвио Берлускони да приеме предложение реформи в ЕС, договорени миналия месец между лидерите на Германия, Франция и Великобритания, предаде Би Би Си.

Герхард Шрьодер, Жак Ширак и Тони Блеър поискаха да се създаде нов влиятелен пост в Европейската комисия, който да координира икономическата и социалната политика на ЕС.

Берлускони заяви тогава, че Италия ще каже "не" на всяко предложение, договорено без нейно участие.

Великобритания смята, че икономическите проблеми трябва да са приоритет номер едно на срещата на върха на ЕС по-късно този месец, след неуспеха да бъде договорена Европейска конституция през декември.

Ако Берлускони се присъедини към искането за създаване на пост заместник - председател на Европейската комисия, натоварен да ускори икономическата реформа, почти сигурно е, че това ще бъде осъществено.

Новият заместник - председател ще бъде натоварен да се справи с последните останали пречки пред общия европейски пазар - в енергетиката и телекомуникациите.

Очаква се Блеър и Берлускони да дебатират дали въпроса с Европейската конституция да се разглежда отново следващите 6 месеца след като преговорите не доведоха до компромис по темата за правото на глас на по-малките страни - членки.

Споделяне

Още от Свят