Блеър замерян с боя по време на парламентарен контрол

Заседанието на британския парламент бе прекратено, а Тони Блеър и депутатите бяха евакуирани, след като зрител замери британския премиер с топка виолетова боя на прах, предадоха осведомителните агенции.

Отговорността за акцията бе поета от организация за защита на правата на бащите (Fathers 4 Justice), а двама мъже бяха арестувани, съобщи полицията.

Мъжът, който замерил Блеър, бил облечен с костюм, се изправил в галерията за публиката и бил чут да вика "давате ли си сметка" и нещо за "пет години", преди да улучи британския премиер по лявото рамо. Блеър видимо се сепнал при удара, който го уличил в гърба. Част от праха е паднал върху финансовия министър Гордън Браун, който седял до премиера.

Мъжът бил заловен от охраната, а председателят на Камарата на общините Майкъл Мартин незабавно прекратил заседанието, на което се провеждал седмичният парламентарен контрол с депутатски въпроси към министър-председателя.

Мъжът, хвърлил боята, е седял в частта на галерията, запазена за членове на Камарата на лордовете и техни гости. Останалата публика седи зад стъклена преграда с цел предотвратяване на подобни инциденти.

Инцидентът най-вероятно ще предизвика сериозно разследване на системата за сигурност в британския парламент.

Депутатите одобриха поставянето на стъклена преграда след предупреждения от разузнаването за евентуални заплахи срещу парламента.

От организацията на бащите казаха, че са планирали протеста си в навечерието на деня на бащата (20 юни), като настояват за равни права за бащите .

Те искат да се позволи по - голям достъп на разведените и разделените от децата бащи и вече са провели редица протести за защита на правата си.

През ноември членът на организацията Дейвид Чик, облечен като Спайдърмен, се изкачи на върха на кран до лондонския мост Тауър и принуди полицията да спре уличното движение, което пък предизвика невероятно задръстване.

Четирима членове на организацията, маскирани като Спайдърмен, Супермен, Батман и Робин, се покатериха на друг мост през февруари, заради което трафикът по него също бе спрян.

Говорител на Тони Блеър каза, че е направена проверка и виолетовият прах, който бе хвърлен по премиера, е безвреден.

Споделяне

Още от Свят