Бликс: Багдад е унищожил забранените оръжия след 1991

Колкото повече САЩ и Великобритания се разгръщат в Ирак и не намират оръжия за масово поразяване, толкова повече расте вероятността Багдад да ги е унищожил след първата война в Персийския залив през 1991 г., заяви снощи главният оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс, цитиран от Ройтерс.

Бликс, който ръководеше инспекциите в Ирак, преди САЩ да оглавят войната през март, и ще се оттегли от поста си следващата седмица, се изказа критично по отношение на един от главните аргументи на Вашингтон за свалянето на Саддам Хюсеин.

"Интересно как може да сте 100 процента убедени в наличието на оръжия за масово поразяване и нула процента сигурни къде се намират те", каза Бликс на срещата във Съвета за международни отношения в Ню Йорк, в която участваха външнополитически наблюдатели, икономисти, университетски преподаватели и журналисти.

В интервю за телевизия Ройтерс след срещата Бликс заяви, че колкото повече продължава тази ситуация, толкова по-необходимо е да си зададем въпроса дали е възможно тези оръжия да са били унищожени през 1991 г.

Саддам Хюсеин бе заявил, че оръжията са били унищожени през 1991 г., когато водената от САЩ международна коалиция изгони войските му от Кувейт. Бликс каза, че последните важни разкрития на инспекторите са били направени през 1994 г., припомня Ройтерс.

Ханс Бликс разкритикува също изявленията на Вашингтон, че се нуждае от още време, за да открие иракските оръжия. "Три месеца и половина за нови инспекции на ООН бяха твърде кратък срок, особено когато сега виждаме как американското правителство ни призовава да проявим търпение, защото за тези неща е нужно време", заяви инспекторът.

На 30 юни Бликс ще се оттегли от поста си ръководител на Комисията на ООН за мониторинг, инспекции и проверки, който заемаше от март 2000 г. Той отбеляза, че би искал да направи "нюансирано" описание на този период, предаде БТА.

Споделяне

Още от Свят