Блинкън призова за многостранен подход за справяне с пандемията

Антъни Блинкън

Мултилатерализмът ще бъде от ключово значение, за да се справим с кризата, предизвикана от пандемията от новия коронавирус. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви това на срещата на министрите на външните работи на държавите от Г-20 в италианския град Матера, предаде Франс прес.

"Многостранното сътрудничество ще бъде от ключово значение за нашата колективна способност да сложим край на тази световна здравна криза", каза Блинкън при откриването на срещата.

По този начин той демонстрира една радикална промяна в позицията на САЩ при новия президент Джо Байдън в сравнение с администрацията на неговия предшественик на поста Доналд Тръмп, отбелязва АФП.

"Това е валидно и за работата, която трябва да свършим, за да засилим световната здравна сигурност, така че да можем по-добре да откриваме, предотвратяваме и отговаряме на бъдещи здравни кризи", добави Блинкън.

"За да се сложи край на пандемията, ние трябва да получим повече ваксини. Многостранната инициатива КОВАКС гарантира, че ваксините се разпределят справедливо и пристигат в страните, които имат най-голяма нужда от тях", подчерта държавният секретар на САЩ.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо също се обяви за ефикасен многостранен подход под егидата на ООН. Италия е сред първите държави, поискали международен алианс за отговор на пандемията, припомни той.

Ди Майо обобщи, че "италианското (ротационно) председателство на Г-20 си поставя за цел чрез мултилатерализма да се бори срещу здравното, социалното и икономическото въздействие на пандемията, за да насърчи едно трайно, устойчиво и инклузивно възстановяване".

На срещата има представители на страните от Г-20, на ООН и ЕС. Русия и Южна Корея са представени на ниво заместник-министър на външните работи. От държавите от Г-20 отсъстват само представители на Бразилия, Китай и Австралия.

Гост на срещата е външният министър на Демократична република Конго Кристоф Лутундула. Той призова за спешни действия за обръщане на настоящата тенденция в Африка, по-конкретно чрез изграждане на местни производствени мощности за ваксини и увеличаване на капацитета за тестване в страните, които не разполагат с необходимите продукти и лаборатории за това.

Споделяне

Още от Свят