Близък до ГЕРБ бизнесмен показно бе застрелян в София

Шефът на "Лактима" Петър Христов почина от раните си във ВМА

Бизнесменът Петър Христов, известен с близкото си приятелство с шефа на парламентарната група на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов, показно бе застрелян пред офиса му в София. Покушението бе извършено минути след 10.00 часа в понеделник, когато 49-годишният мъж излизал от дома си на ул. "Ралевица", която се намира близо до мола на бул. "България".

Очевидец на стрелбата е станал личният му шофьор, който впоследствие го е откарал във Военно-медицинска академия (ВМА). Въпреки усилията на лекарите да го реанимират, Христов е починал от раните си около половин час по-късно.

Като една от основните версии за убийството му шефът на СДВР Ивайло Иванов изведе информацията, че в миналото бизнесменът е съдействал на полицията и прокуратурата за разкриване на тежко престъпление. Той обаче отказа повече подробности. Разследващите проверяват и възможността ликвидирането му да е свързано с някой от многобройните му бизнеси или с личния му живот.

Президентът извика на разговор вътрешния министър и главсека на МВР

Зачестилите през последните седмици тежки престъпления провокираха в понеделник президентът Румен Радев да покани на разговор вътрешния министър Валентин Радев и главния секретар на МВР Младен Маринов.

Темата на срещата им са били „постигнатите резултати и слабостите в оперативно-издирвателната дейност на органите на МВР, както и взаимодействието им с органите на местната власт и гражданите при издирването на лица с влязла в сила присъда“.

По време на разговора Валентин Радев и Младен Маринов са информирали президента за обстановка в страната от последните седмици, както и за хода на разследванията по тежките престъпления от изминалите дни, уточняват от президентството без да посочат подробности.

Във вторник ще се проведе и заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, като темата ще е "Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018".

49-годишният Петър Христов е един от големите бизнесмени в българския млечен бранш, има сериозни интереси и в строителството. Освен с близкото си познанство с Цветанов, той е известен и като приятел на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Само преди няколко месеца бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев индиректно посочи Христов, като човека, допринесъл най-много за разкриването на т.нар. банда за отвличания "Наглите", която бе разбита по време на първия мандат на кабинета "Борисов".

Контактите с Цветанов и вътрешен човек на "Наглите"

"Не съм го казвал досега, но сега ще кажа, че благодарение на Цветан Цветанов хванахме "Наглите", каза през септември Георгиев в интервю за Нова телевизия.

"Тогава МВР получи информация благодарение на Цветан Цветанов, който беше министър. Той ни запозна с един човек, който после направи контакт с друг, от когото получихме информация. Не мога и нямам право да кажа кой е този човек", допълни Георгиев.

На въпроса на водещата дали това е "вътрешен човек" за "Наглите", той отговори положително и допълни, че по това време е установено изтичане на информация от МВР, за което няма наказани.

Още тогава започна да циркулира неофициалната информация, че става дума именно за Петър Христов, за когото има множество публикации, че е бил част от силовата групировка СИК през 90-те години. Първият му голям бизнес след напускането на армията е като шеф на охранителната фирма "Дито".

За близките контакти на Христов с ГЕРБ свидетелства и фактът, че през 2007 г. тогавашната му фирма "Пи ейч финанс" ЕООД дарява на партията 30 000 лева за евроизборите, което представлява най-крупното дарение в кампанията на формацията.

"Шефът" от Великотърновско

Името на Петър Христов се появи и по делото срещу бившия ръководител на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, който през 2015 г. получи 3-годишна условна присъда за изнасяне на класифицирана информация именно към бизнесмена.

Според обвинението срещу Тодоров, по което той бе признат за виновен, бившият антимафиот системно информирал Христов за хода на знакови разследвания като "Килърите", "Фалшификаторите" и делото за смъртта на бебето в горнооряховската болница, което в крайна сметка се оказа мъртвородено. Според обвинителния акт Петър Христов знаел подробно за реплики, чути от подслушването на телефона на директора на въпросната болница – Миролюб Кожухаров.

Бизнесменът, когото Тодоров наричал "шефе", уредил и журналист от вестник "Стандарт" да получи информация от антимафиота. Самият той представил на репортера информацията, като "пикантна", след което бил публикуван материал със заглавието – "Бебе във фризера".

Във Великотърновско Петър Христов е известен като изключително влиятелен бизнесмен с интереси в редица среди, включително пътното строителство и футбола. През средата на 90-те години той бе собственик на втородивизионния Локомотив Горна Оряховица.

Разнопосочен бизнес, събран в холдинг

От хранителната промишленост и селското стопанство, през строителство, управление на недвижими имоти и хотелиерство, до инвестиционна, застрахователна, охранителна и дори издателска дейност се разпрострира бизнесът на убития Христов.

Той е бил управител, съдружник или собственик в над 52 фирми, показва справка в информационната система "Дакси". Към момента е едноличен собственик на компаниите "Велико Търново Хилс" ЕООД и "Ай Би Пи Минеджмънт" ЕООД. Има дял в "Дито" (40%) и "Болкан тръст интернешънъл" (50%).

Разнопосочният му бизнес е събран в холдинговата структура PMG – "Пропъртис Мениджмънт Груп", чийто едноличен собственик е дъщеря му Михаела. Компанията е основана в края на 2006 г. Има инвестиции в 17 дъщерни фирми, 6 асоциирани предприятия и една инвестиция с неконтролиращо участие към края на 2016 г., показва финансовият отчет на дружеството.

Основната дейност на PMG е свързана с недвижимите имоти. Общо приходите на дружеството възлизат на 936 хил. лв. за 2016 г. и намаляват с над 800 хил. лв. спрямо година по-рано. Приходите идват основно от лихви и дивиденти.

През последните години Петър Христов действаше като дивелопър в съдружие с партньори от Израел. Така бяха реализирани няколко проекта в столицата сред които "Люлин Гардън", "Ай Би Резидънс", "Витоша Гардън", както и други, развивани във Велико Търново – "Велико Търново Хилс" и "Бизнес парк Велико Търново". Лентата на първия етап от комплекса "Велико Търново Хилс" през септември 2009 г. беше прерязана лично от тогавашния строителен министър Росен Плевнелиев, който по-късно стана президент.

Петър Христов има участия в още редица проекти свързани с изграждането на ваканционни имоти, сред които "Лагуна бийч" в Созопол, в Разлог и Арбанаси. Чрез строителните си компании е участвал в консорциуми в реализацията на проекти в общини във Великотърновска област, финансирани по европрограми.

През 2010 г. Петър Христов беше кандидат за шеф на Камарата на строителите, но загуби надпреварата срещу Светослав Глосов, който в момента е член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Година по-късно беше номиниран и за бизнесмен на 2011 г. от списание "Мениджър", но не спечели приза.

Холдингът PMG е собственик и на млекопреработвателното предприятие "Лактима" във Велико Търново. Според публикации в местната преса е зареждал детските градини в региона. Дружеството е теглило заеми от Българска Банка за развитие, които е погасило. Приходите му възлизат на 13.5 млн. лв. за 2016 г. и се увеличават с над 2 млн. лв. Печалбата му е била 693 хил. лв.

Петър Христов участва активно и в набирането на средствата за лечението на Мануела Горсова, която пострада тежко и остана на легло, след катастрофа, причинена от световния шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?