Близък до известни ромски босове прострелян в София

Близък до популярните ромски босове Киро Японеца и Цветелин Кънчев (Дон Цеци) бе прострелян в главата във вторник около 14 часа.  54-годишният Христо Върбанов Василев е настанен в тежко състояние в института за спешна медицинска помощ “Пирогов”, след като неизвестно засега лице изстреля срещу него три куршума, докато той бе в автомобила си - черно ауди А4, паркирано пред бл. 221 на столичния квартал “Обеля”. В колата по същото време е имало и жена, която не е пострадала. Христо Василев е от ромски произход.   

Справка в информационно-правните регистри свързва името му с  Управителния съвет на ромската фондация “Бахтало Дром”. В  фондацията фигурира и името на Мартин Василев Лютов, който е член на Управителния съвет на общинската фирма “Метрополитен”.

Информация на Mediapool сочи близки връзки между Христо Василев и Кирил Кирилов, популярен като Киро Японеца, и председателя на Политическата партия “Евророма” Цветелин Кънчев – Дон Цеци.

Срещу Киро Японеца бе направен неуспешен опит за убийство през април 2005 г. на кръстовището на софийския бул. "Васил Левски" и ул. "Шести септември", когато неизвестен нападател стреля с флоберова пушка по ромския бос, чиято дейност е свързвана с наркотици, проституция, оръжие. След покушението Киро Японеца почти не се е появявал в публичното пространство.

Цветелин Кънчев, известен и като Дон Цеци, бе народен представител. Той обаче бе осъден за изнудвания, побой и магистрални грабежи и влезе в затвора да излежи присъдата си. Малко преди последните парламентарни избори от май 2005 г. вицепрезидентът Ангел Марин го помилва.

От МВР официално бе обявено, че простреляният Христо Василев е регистриран за хулигански прояви, отправял е заплахи за убийство и за разправи. Той е осъждан.

Споделяне

Още по темата

Още от България