Близък до НДСВ юрист оглави Държавния резерв

С решение, взето на подпис, правителството определи Николай Боршуков за председател на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси"., съобщиха в понеделник от правителствената информационна служба.

Боршуков, който се счита близък до НДСВ, заема овакантеното място, след като срещу титуляра на поста о.р. ген. Димитър Димитров бе заведено дело за злоупотреби. Димитров бе назначен на поста от правителството на НДСВ, но след остър конфликт с министъра на политиката при бедствия и аварии Емел Етем, той бе отстранен и срещу него бе заведено дело за злоупотреби.

Самият Димитров заяви, че атаката срещу него е заради апетитите на ДПС да владее резерва, на което той се противопоставил. Според о.р. генерала около резерва има обръч от фирми на ДПС, които и до днес го източват.

Новият шеф на резерва Николай Боршуков е роден през 1957 г., по образование е юрист. По времето на правителството на НДСВ е главен секретар на Министерството на младежта и спорта, сегашна Държавна агенция за младежта и спорта. Този пост той запазва до ноември 2005 г.

Боршуков се счита за близък до тогавашния министър на спорта Васил Иванов – Лучано и преди да отиде на работа в държавната администрация, е бил съдружник с Лучанов във фирми, свързани с ресторантьорския и транспортния бизнес. Преди поста главен секретар на спортното ведомство, Боршуков е бил директор на отдел “Обща администрация” в изпълнителна агенция “Пътища”.

Със заповед на премиера е освободен досегашният зам.-председател на държавния резерв Илиан Алипиев. Според съобщението на правителствената информационна служба това е станало по молба на Алипиев.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?