Близък до Първанов бизнесмен се обиди на слухове за купуване на гласове

Близък до Първанов бизнесмен се обиди на слухове за купуване на гласове

Крупният бизнесмен Людмил Стойков обяви в четвъртък, че напуска сдружение “Съюз за Перник”, на което е основател и председател, предаде БТА, позовавайки се на местната телевизия “Кракра”. Стойков се обиди на инсинуации, според него, че името му се замесва в купуване на гласове.

Бизнесменът и сдружението му бяха сред най-активните поддръжници и спонсори на кампанията на Георги Първанов за втори президентски мандат. Името му нашумя преди няколко месеца, когато бе посочен сред обвиняемите за злоупотреби от 7 млн. евро от програма САПАРД. Заради аферата, в която бяха замесени и други предприемачи, Стойков прекара няколко денонощия в ареста, а сигналът за измамата бе подаден от европейската организация за борба с финансовите измами ОЛАФ. Разследването по случая още не е приключило, но шумът около него засега стихна.

Стойков е собственик на курортния комплекс “Дюни”, акционер в “Стомана индъстрийз”.

Той мотивира оставката си с изказването на депутата от НДСВ Татяна Калканова, че, според слухове, в община Перник усилено се купуват гласове за по 50-80 лева. По този начин вече били събрани личните данни на 13-15 хиляди души. Калканова припомни, че на евроизборите благодарение на купуване на гласове Земеделският народен съюз станал третата политическа сила в града. Партията сега била мандатоносител на коалиция "Съюз за Перник".

Коалицията подкрепя за кмет бившия областен управител на Перник и считан за едър местен бизнесмен Димитър Колев, съпруг на депутатката в миналото Народно събрание от царската партия Милена Милотинова.

В понеделник Калканова поде инициативата "Не на купуването на гласове", съвместно с още девет кандидат-кметове в Перник. Не е бил поканен само Димитър Колев, който е сред общо 14-те претенденти за поста.

Пред телевизия “Кракра” Стойков заяви, че не желае да навреди на сдружението с присъствието си в него. Той покани Калканова за публичен разговор след изборите в избрана от нея медия.

От своя страна Димитър Колев обяви, че сдружението остава зад него и че той самият е също против купуването на гласове.

Пернишкият скандал се разви паралелно на приеманите в парламента промени в Наказателния кодекс, които инкриминират купуването на гласове. 

С лишаване от свобода до три години или с пробация и глоба от 1000 до 5000 лева ще се наказва този, който организира купуването на гласове за изборите, гласуваха депутатите. Предложението на народния представител от БСП Мая Манолова бе прието със 131 гласа "за", 12 "въздържали се" и нито един против.

Гласувано бе на второ четене и предложението на съпартиеца ѝ Янаки Стоилов да се наказва с една година затвор или пробация онзи, който продаде гласа си. Това предложение мина след прегласуване с 99 гласа “за”, 27 "против" и 14 "въздържали се".

Досега в Наказателния кодекс беше записан затвор за купуване на гласове, но за първи път се криминализира и продаването им. Първоначално вносителят на промяната Павел Шопов от "Атака" предложи затвор до две години за онези българи, които взимат пари, за да гласуват на избори. Мая Манолова обаче предложи по-ниски наказания или глоба до 1000 лева за продаването на гласове на избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България