Близък до Пеевски бизнесмен оглави Камарата на строителите в България

Досегашният председател Николай Станков е станал съветник на регионалния министър

Новият председател на строителната камара инж. Илиян Терзиев

Илиян Терзиев е новият председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ). Той е избран на общо събрание на организацията, след като досегашният председател Николай Станков е подал оставка, съобщиха от КСБ. Станков е станал съветник на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, уточниха от МРРБ.

Досега инж. Илиян Терзиев беше заместник-председател на Управителния съвет на КСБ.

Той е и председател на Областното представителство на КСБ в София и е управител е на "АТ Инженеринг 2000" ООД. Дружеството е собственост на Илиян Терзиев и Георги Пенев. Компанията е от средните в строителния бранш с оборот от около 20 млн. лв. годишно през последните три години.

Името на "АТ инженеринг 2000" нашумя през 2012 г. с приватизацията на "Техноекспортстрой" за 51 млн. лв. с кредит от фалиралата в последствие Корпоративна търговска банка (КТБ). След това фирмата беше прехвърлена на "Сиболе сървисес инкорпорейтед България", която е собственост на панамска офшорка. Именно през "Сиболе" беше проведена една от важните атаки на депутата от ДПС Делян Пеевски преди затварянето на КТБ - с иск за несъстоятелност и назначен от съдия Румяна Ченалова временен синдик беше овладяно ключовото дружество на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев ТЦ-ИМЕ, чрез което се контролираше и през което минаваха голяма част от средствата за мрежите му от фирми, писа преди време "Капитал".

Камарата ще работи още по-активно за развитието на строителния бранш и за решаването на проблемите, стоящи пред него, е казал Илиян Терзиев новият шеф на КСБ, цитиран в съобщението.

Двама нови членове са избрани в Управителния съвет на КСБ. Това са Калин Пешов, управител на "Главболгарстрой Холдинг" АД, и Тодор Андонов, управител на "Термал Инженеринг" ООД.

Калин Пешов и собственикът на "Хидрострой" Велико Желев влизат в Изпълнителното бюро на Камарата на строителите, като инж. Пешов заема и позицията зам.-председател на КСБ.

От февруари строителната камара има и нов изпълнителен директор – инж. Мирослав Мазнев. Той има дългогодишен опит в строителния бранш. Беше зам.-министър на регионалното развитие по времето на кабинета на Пламен Орешарски.

Камарата на строителите в България е юридическо лице, създадено в края на 2006 г. на основание на Закона за камарата на строителите.

Съгласно закона КСБ поддържа Централния професионален регистър на строителя. В него се вписват всички български и чужди физически и юридически лица, които искат да работят у нас легално. Вписването в професионалния регистър е задължително условие за компаниите за да могат да печелят поръчки на общините и държавата, съгласно закона. Към момента в регистъра са вписани около 1700 фирми.

Ръководството на камарата съдейства за облекчаване на условията и реда за получаване на банкови гаранции и кредити от членовете си за участието им в търговете.

Освен това участва в разработването на стратегии, анализи и програми за развитие на строителството и съдейства за изпълнението им. Дава и становища и участва в изготвянето на нормативни актове в сектора.

Камарата на строителите подпомага разработването на браншови стандарти за здравословни и безопасни условия на труд. Ръководството ѝ участва в тристранното сътрудничество на браншово и национално ниво и е страна по отрасловия колективeн трудов договор.

КСБ атестира български строителни фирми за работа в Германия.

За осъществяване на дейността си Камарата на строителите работи активно с представителите на законодателната и изпълнителната власт, с търговските представителства на дипломатическите мисии, със сродни неправителствени сдружения у нас и в чужбина.

КСБ е член на Европейската федерация на строителната индустрия (FIEC), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?