Близък до Путин олигарх вече контролира руската социална мрежа ВКонтакте

Алишер Усманов

Милиардерът Алишер Усманов затвърди контрола си над руските социални медии, след като увеличи дела си в най-голямата социална мрежа "ВКонтакте", предаде Ройтерс във вторник. Това помага на Кремъл да заздрави хватката си над медията, допълва агенцията.

Усманов е съюзник на Кремъл. Той е също един от двамата бизнесмени, които започнаха да контролират голяма част от медиите в страната, както и все по-голяма част от социалните мрежи след идването на президента Владимир Путин през 2000 година.

Интернет холдингът на Усманов Мейл.ру съобщи за закупуването на 12 на сто от акциите на "ВКонтакте" от Иван Таврин, главния изпълнителен директор на Мегафон. С това делът на Мейл.ру във "ВКонтакте" - руският отговор на Фейсбук, достигна около 52 на сто.

Мейл.ру вече притежава втората и третата социална мрежа в Русия - "Однокласники" и "Мой мир".

Сделката за "ВКонтакте" му дава реален контрол над трите водещи социални медии в страната.

Състоянието на Усманов е около 18.6 млрд. долара според американското списание "Форбс". Той притежава и руския бизнес вестник "Комерсант", инвестира в телекомуникационни дружества и в производството на желязо и стомана.

Русия - страната с най-много интернет потребители в Европа, засили контрола над материалите на ползвателите, след като активисти използваха социалните мрежи, за да организират протести срещу парламентарните избори от 2011 г., спечелени от управляващата партия "Единна Русия". Сред мерките имаше и "черен списък" на сайтове, основно разпространяващи материали като детска порнография. Според критиците обаче списъкът може да се използва и за налагане на цензура.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?