Близък на бивш съветник на Тръмп се призна за виновен пред специалния прокурор Мълър

Алекс ван дер Зван

Свързан с Украйна адвокат, обвинен от специалния прокурор Робърт Мълър, водещ разследването дали е имало руска намеса в изборите в САЩ, пледира виновен за даване на неверни показания пред федерални следователи, съобщи ДПА.


Трийсет и три годишният Алекс ван дер Зван бе обвинен по-рано вчера, че е излъгал за контактите си с Ричард Гейтс, бивш служител в предизборната кампания на Доналд Тръмп.

Гейтс, бизнес съдружник на вашингтонския лобист и консултант Пол Манафорт, се присъедини към екипа на Тръмп, когато Манафорт стана за кратко ръководител на кампанията през 2016 г.

Гейтс и Манафорт получиха обвинения през октомври за неверни показания, пране на пари и нерегистриране като чужди агенти. Обвиненията са във връзка с лобистка дейност за бившето проруско правителство на Украйна, която са вършили преди да започнат работа в предизборната кампания на Тръмп.

Ван дер Зван е обвинен, че е излъгал за работата си в правна кантора, наета през 2012 г. от украинското правосъдно министерство, за да "изготви доклад за делото срещу Юлия Тимошенко", опозиционен политик и бивша министър-председателка, вкарана в затвора от проруското правителство, което падна през 2014 г.

Споделяне

Още от Свят