Близък на Путин медиен олигарх е открит мъртъв в хотел във Вашингтон

Михаил Лесин

Бившият руски министър на печата и бивш директор на “Газпром Медия“ Михаил Лесин е открит мъртъв в хотел във Вашингтон, съобщиха в събота руските медии, цитирани от ББС. 57-годишният Лесин беше близък сътрудник на президента Владимир Путин и беше сочен за идеен вдъхновител на пропагандния канал на аглийския език Russia Today (Русия днес-бел.ред.).

Той дълго време е страдал от тежка болест, а сърдечен пристъп е довел до смъртта му,  съобщават негови близки.

Тялото на Лесин е намерено от камериерка в хотел "Дюпон Съркъл“ в центъра на Вашингтон. Не е известно с каква цел Лесин се е намирал в САЩ. Американските власти и руски представители все още работят съвместно за изясняване на причините и обстоятелствата около смъртта на Лесин.

Той има недвижима собственост в Европа за десетки милиони долари, както и няколко резиденции в Лос Анджелис за над 28 милиона долара. Михаил Лесин е основател на компанията "Видео интернешънъл" (днес Vi) - голям оператор на рекламния медиен пазар в Русия, в бившите съветски републики и в Източна Европа.

През миналата година американски сенатор призова да бъдат разследвани покупките и авоарите на Лесин, както и произхода на средствата му, поради съмнителния им характер, припомнят световните информационни агенции, цитирани от сайта kafene.net.

Неотдавна Лесин беше обвинен, че налага цензура в руските медии, след като се опитал да забрани на mestno радио да излъчи интервю с опозиционния политик Александър Навални. По-късно сенаторът от Мисисипи Роджър Уикър обвини Лесин, че "ръководи усилията на Кремъл за цензурирани на телевизионните канали".

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?