Близък помощник на Тръмп в предизборната кампания се опитвал да влияе на свидетели

Пол Манафорт

Бившият ръководител на предизборния щаб на Доналд Тръмп Пол Манафорт, на когото бяха повдигнати обвинения от специалния прокурор Робърт Мълър, се е опитал да въздейства на потенциални свидетели, заяви Мълър на съдебно заседание в понеделник, предаде Ройтерс.


Прокурорът, който разследва вероятен сговор между предизборния екип на Тръмп и Русия, поиска от съдията докладчик в окръжния съд на Окръг Колумбия да отмени или промени мярката за неотклонение на Манафорт, с която го освободи от предварителния арест до началото на делото срещу него.


Манафорт получи мярка за неотклонение "домашен арест" след като през октомври му бяха повдигнати обвинения.


Мълър внесе множество обвинения срещу Манафорт във федерални съдилища във Вирджиния и Вашингтон, окръг Колумбия, които включват от пране на пари и липса на негова регистрация като чуждестранен агент до банкови и данъчни измами. Манафорт не се признава за виновен.


Специалният агент на ФБР Брок Доумин заяви в декларация, внесена с искането на Мълър, че през февруари Манафорт се е опитвал да се обажда, да пише текстови съобщения и да изпраща криптирани писма на двама души от "Хапсбърг груп" - фирма, с която работил, за да популяризира интересите на Украйна.


ФБР е документирало показания на двамата души, както и телефонни разпечатки и документи, открити при претърсването на акаунта на Манафорт във виртуалното пространство за съхраняване на данни на "Епъл" - "Айклауд". То показало, че бившият помощник на Тръмп е опитвал да общува докато е бил освободен под гаранция, съобщи Доумин.


Комуникацията му целяла да повлияе върху показанията на двамата и да бъдат укрити доказателства.


Манафорт е най-високопоставеният член на предизборния екип на Тръмп, който е с повдигнати обвинения, макар че те не са свързани с дейността му като помощник на тогавашния кандидат-президент.


Прокурор Мълър изисква съдия Ейми Бърман Джаксън "незабавно" да насрочи съдебно заседание, на което да бъде решено каква мярка за неотклонение да бъде взета спрямо Манафорт, което може да доведе до изпращането му зад решетките.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?