Близък сътрудник на Садр задържан от коалицията в Ирак

Рияд ал Нури, който е близък сътрудник и роднина на радикалния шиитски лидер Моктада Садр, бе задържан тази нощ при операция на американски войници в свещения за шиитите град Наджаф, предадоха световните агенции, позовавайки се на говорителя на Садр Каис ал Хазали.

Ал Нури е сред няколкото привърженици на Садр, обвинени за убийството на аятолах бдул Маджид ал-Хоеи миналата година.

Коалицията иска да залови Садр, който срещу когото е издадена заповед във връзка със същото убийство.

При задържането му Ал Нури е оказал съпротива. Според Ройтерс са били претърсени още три къщи на близки помощници на Моктада Садр, но без резултат.

Задържането на Рияд ал Нури е тежък удар за Армията на Махди, която се сражава с коалиционните сили от началото на април, коментира Асошиейтед прес.

Единайсет иракчани бяха убити, а 60 ранени в Наджаф при боеве в сряда, след като американски танкове, подкрепени от хеликоптери, атакуваха шиитски бойци в гробище в свещения за шиитите град.

Няма съобщения за жертви от американска страна

През последните два дни градът е без вода и електричество.

Една от най-свещените светини за шиитите - джамията на имам Али, беше улучена във вторник от снаряд, който е разрушил един от вътрешните входове.

Американски военен говорител отрече коалиционните сили да са участвали в боеве близо до гробницата на Али и заяви, че снарядът, нанесъл поражения, не е изстрелян от коалицията.

Чухме различни данни за това какво се е случило, каза бригаден генерал Марк Кимит. "Дали са се водили боеве между две групи или милицията (на Моктада Садр) е стреляла от гробището, за да предизвика възмущение, ние не знаем", заяви Кимит.

Коалиционните сили полагат големи усилия да избягват светите места по време на сражения.

Гробището в Наджаф сега е основното място, където се укриват бойците от милициите на радикалния шиитски лидер Муктада Садр, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят