Погребвайки "Тръмпоманията"

Близка до Кремъл телевизия окачестви Тръмп като по-плашещ от Ким Чен-ун

Близка до Кремъл телевизия окачестви Тръмп като по-плашещ от Ким Чен-ун

След като не се оправдаха надеждите на Русия за бързо разведряване на отношенията със САЩ при президента Доналд Тръмп, държавните медии, които посрещнаха с възторг изборната му победа, направиха 180-градусов завой. В неделя те го окачествиха като по-плашещ от севернокорейския ръководител Ким Чен-ун.

Решенията на Тръмп да нанесе ракетен удар по Сирия, държава съюзник на Русия, да хвърли гигантска бомба в Афганистан и да продължи политиката по въпроса за Крим от ерата "Обама", означават, че руските надежди той да се сприятели с Кремъл засега намаляват.

Ако държавната телевизия може да бъде ориентир, то твърдата му реторика за ядрената програма на Пхенян и изпращането от него в района на военноморска ударна група изглежда са погребали всякакви руски очаквания той да се меси по-малко във външните работи, отколкото своите предшественици.

Дмитрий Кисельов, водещ на най-гледаното седмично обзорно предаване в Русия, "Вести недели" ("Новините на седмицата") по телевизионния канал "Россия 1", е смятан от мнозина за водещия прокремълски водещ. Той вече беше започнал да се отказва от Тръмпоманията и да критикува американския президент.

В неделя обаче, в първото си предаване след дебютната визита на Рейс Тилърсън в Москва като държавен секретар на САЩ, Кисельов, който преди хвалеше Тръмп за неговата "независимост" от американската политическа върхушка, втвърди своя тон.

"Светът е на косъм от ядрена война", каза Кисельов. "Войната може да избухне в резултат на конфронтацията между две личности - Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. И двамата са опасни, но кой е по-опасен? Тръмп."

Тръмп, продължи Кисельов, е "по-импулсивен и непредсказуем", отколкото севернокорееца, и по по думите му двамата държавни ръководители имат едни и същи отрицателни черти: "недостатъчен опит в международните отношения, непредсказуемост и готовност да стигнат до война".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не уточни дали Кремъл споделя възгледите на Кисельов, но посочи, че не е задължително мнението на водещия да съвпада винаги с официалната позиция. "Неговото становище обикновено е близко, но не всеки път", каза Песков.

Въпреки всичко фактът, че на Кисельов е дадена пълна свобода да използва подобна твърда реторика за Тръмп, вероятно е отражение на степента, в която Кремъл е разгневен от неспазването от американския президент на обещанието му за по-добри отношения с Москва.

Телевизионният водещ, говорейки на фона на две снимки, едната на севернокорейския лидер с военни командири, а другата на Тръмп, окачестви лидера в Пхенян като по-малко плашещ от държавния глава на САЩ, защото бил готов да преговаря, не е нападал други страни и не е изпращал военноморски армади към американските брегове.

"(Ким Чен-ун) все пак си е на родна земя. Той не планира да напада някого просто така самоцелно", каза Кисельов, който задаваше силно антиамериканския тон по държавната телевизия при управлението на предишния президент Барак Обама и веднъж каза, че Москва е в състояние да направи САЩ на радиоактивна пепел.

В коментара си Кисельов заяви със сарказъм пред телевизионната аудитория, че дъщерята на севернокорейския лидер, за разлика от Иванка Тръмп, не заема пост в официалната резиденция на баща си.

Други държавни и прокремълски медии също изоставиха първоначалната си еуфория от Тръмп през последните седмици, но Кисельов често задава тона за всички останали, а думите му бяха най-тежките досега по-адрес на американския президент.

Руснаците охладняват към Тръмп

Социологическите проучвания показват, че 180-градусовият завой на държавната телевизия по отношение на Тръмп се е предал и на аудиторията, която се осведомява основно за новините от "малкия екран".

Според огласените вчера резултати от анкета на държавния Общоруски център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) делът на руснаците с отрицателно мнение за Тръмп се е увеличил рязко до 39 процента при само 7 процента месец по-рано, като същевременно са нараснали също недоверието и разочарованието от него.

"Американският ракетен удар по Сирия беше студен душ за много от руснаците", каза Валерий Фьодоров, генералният директор на ВЦИОМ.

"Агресивното поведение на Доналд Тръмп върна недоверието и отрицателните нагласи към Америка - нещо, което беше характерно за руското общество през последните две десетилетия".

Въпреки че анексира украинската област Крим през 2014 г. и продължава да подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна, Москва отдавна критикува американските президенти, че се месят във вътрешните работи на други страни.

Подобно на много други и тя повярва в предизборната реторика на Тръмп за "Америка на първо място". Макар и нещата да не се развиха по неин вкус, представители на руските власти поддържат тезата, че все още имат желание за подобряване на отношенията със САЩ - нещо, от което имат сериозна нужда, за да получат облекчаване на финансовите санкции заради Украйна.

Кремъл обаче осъзнава, казват същите тези хора, че процесът ще бъде по-труден и по-продължителен, отколкото се е смятало първоначално, и най-вероятно резултатите няма да бъдат чак толкова големи.

В частни разговори представители на руските власти споделят, че не смятат политическите позиции на Тръмп за по-различни или по-твърди от тези на Обама.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров разкритикува вчера Пхенян за "безразсъдните му действия в ядрената сфера", но даде ясно да се разбере, че Москва иска Тръмп да намали напрежението.

"Наистина се надявам да няма повторение на подобни едностранни действия като тези, на които станахме свидетели наскоро в Сирия, и САЩ да следват линията, нееднократно зададена от президента Тръмп по време на неговата предизборна кампания", каза той.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?