Близка съюзничка на Навални е напуснала Русия

Любов Собол

Любов Собол, близка съюзничка на руския опозиционер Алексей Навални, е напуснала Русия дни след като московски районен съд я осъди на година и половина ограничаване на свободата на движение. Това предаде Ройтерс, като се позова на руските телевизии "Раша тудей" и РЕН ТВ.

Според неназовани източници, цитирани от двете медии, Собол е отпътувала със самолет за Турция в събота вечерта.

Юристката на ръководения от Алексей Навални "Фонд за борба с корупцията" не бе намерена за коментар. Нейни приближени отказаха да говорят от нейно име.

Собол е сред най-известните личности от обкръжението на Навални. Тя остана в Москва, докато други техни политически съюзници емигрираха под заплахата от съдебни преследвания преди парламентарните избори през септември.

Във вторник 33-годишната Собол бе осъдена на една и половина години ограничаване на движението по обвинение, че е нарушила противоепидемичните правила по време на демонстрация в подкрепа на Навални. Присъдата предвиждаше забрана да напуска жилището си през нощта.

След произнасянето на присъдата Собол каза по радио "Ехото на Москва", че съдебното решение не е влязло в сила, така че ограниченията върху нея не действат. "Всъщност това може да се тълкува като възможност да се напусне страната", добави тя.

Съюзниците на Навални са обект на засилен натиск. През тази седмица влезе в сила решение на руски съд от юни, което поставя извън закона като "екстремистки" няколко организации, свързани с яростния критик на Кремъл Навални. Самият той сега излежава присъда от две и половина години затвор за нарушаване на изискванията на условна присъда по друго дело, което според него е изфабрикувано.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?